30 procent av svenskarna tror att företag använder mutor eller personliga kontakter för att vinna upphandlingar. Det framgår av en rapport från Transparency International.
Straffrättsliga påföljder är inte tillräckligt avskräckande för att förhindra korruption.
Därför är förslaget till en europeisk standard för integritet och ansvarighet i offentlig upphandling som tagits fram av Svenska institutet för standarder, SIS, viktigt.
Det skriver Upphandlingsmyndighetens vd Inger Ek i ett inlägg på myndighetens hemsida.
Huvudsyftet med den nya standarden är att stärka trovärdigheten och förtroendet för upphandlingsprocessen. Den ska också säkerställa ett effektivt genomförande av avtal och åtaganden.
Förutom att stärka trovärdigheten och förtroendet för upphandlingsprocessen, ska standarden leda till att förenkla och öka den gränsöverskridande handeln baserad på offentlig upphandling.
”Vår förhoppning är att både köpare och säljare, precis som vi, ska se ett mervärde med den kommande standarden. En frivillig standard visar att den upphandlande organisationen arbetar systematiskt för att motverka korruption. Att den är frivillig ger ett signalvärde som lagstiftningen inte kan ge. Standaren fyller därför en viktig funktion för förtroendet för den offentliga affären”, skriver Inger Ek.
Hon uppmanar att alla som är engagerade i arbetet mot korruption att ta tillfället i akt och läsa remissen och bidra till att göra den ännu bättre.
Sista dag för att lämna remissvar är den 1 september.
Bra initiativ! Det finns otroligt stora besparingsmöjligheter och samhällsvinster att göra om förtroendet för offentlig upphandling kan ökas. Vi måste göra allt för att få fler företag att våga lämna anbud och kunna lita på att processen är rättvis.