Uppskattningen bygger på en genomgång av avslutande ärenden mellan 2014-18. Motsvarande andel av misstänkt korruption för konkurrensärenden, exempelvis kartellbildning, är 15-20 procent.
– Även om det finns stor osäkerhet i dessa siffror så visar de ändå att tecken på korruption inte är ovanligt. Vi kommer att vara mer uppmärksamma på misstänkt korruption framöver och prioritera ärenden där vi misstänker att det finns sådana inslag, säger Rikard Jermsten (bilden) generaldirektör för Konkurrensverket.
Den nya rapporten ”Korruption som begränsar konkurrensen” ska ses i ljuset av att Konkurrensverket lyfter fram kunskap som det främsta redskapet för att bekämpa korruption.
Med en högre kunskapsnivå hoppas Konkurrensverket bli bättre på att identifiera korruptionsmisstankar och vidta lämpliga åtgärder som att samverka med polis och åklagare.
Konkurrensverkets bedömning är att mutor är förhållandevis ovanliga inom offentlig upphandling, men att olika personliga band (”svågerpolitik”) är ett vanligare problem.
Vänskapskorruption är också svår att motverka, konstaterar myndigheten, eftersom olika personliga kopplingar kan vara okända och det är svårt att bedöma om de bidrar till opartiskhet.
Konkurrensverket berör också föreställningen att korruption anses vara vanligare inom vissa branschen med byggsektorn som särskilt utsatt.
”Även Konkurrensverkets erfarenheter talar för att byggbranschen, men även andra branscher som till exempel konsultverksamheter, är utsatta. Av underlaget för denna rapport kan dock inga säkra slutsatser dras vad gäller särskilt utsatta branscher utan inslag av korruption kan förekomma i flera olika, för att inte säga alla, branscher.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer