Bakgrunden är de ökade kraven och förväntningarna på upphandlande myndigheter att identifiera och minimera negativ påverkan på människor och miljö under produktens eller tjänstens livscykel.
Ett närmare och mer formaliserat samarbete påverkar marknaden i en mer hållbar riktning, enligt Ragna Forslund, upphandlingschef inom Region Stockholm och ordförande i regionernas nationella samarbete.
– Flera undersökningar visar att medborgare förväntar sig att skattemedel inte går till leverantörer som kränker mänskliga rättigheter, förorenar miljön och bidrar till ett försämrat klimat. Samtidigt skapar vi, genom vår gemensamma köpkraft, en efterfrågan på hållbara produkter och tjänster, vilket skapar affärsmöjligheter för de företag som vill vara med i omställningen och investera i en hållbar utveckling, säger hon.
Finland, Sverige och Norge hade ett samarbetsavtal sedan tidigare. Nu har även samarbetet med Island och Danmark formaliserats.
– Vi har fastställt syftet med, och omfattningen av samarbetet. Nästa steg är att bestämma vilka aktiviteter som ska prioriteras i år, säger Ragna Forslund.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer