Stockholm konst tillhör Stockholms stads kulturförvaltning med uppdragsgivare och beställare i främst kommunala bolag, förvaltningar och byggherrar men erbjuder också sina tjänster till privata aktörer. Uppdragsgivarna vänder sig till Stockholm konst när de behöver anlita hjälp och kompetens för att få konst vald till sin stadsdel, mark, plats eller byggnad.
Det var när Stockholm konst upphandlade konstnärligt gestaltningsuppdrag gällande Hägerstenshamnens skola som upphandlingen överprövades av Tony Roos, ordförande i Konstnärsförbundet Alliansen, KFA, i Göteborg. Enligt en dom i kammarrätten (pdf) konstateras att Stockholms stad genomfört en otillåten direktupphandling och därför ska ogiltigförklara det avtal som slutits.
I utredningen av målet framgår att staden valde ut tre konstnärer för det upphandlade uppdraget utan att ha bestämt på vilken plats inom skolområdet eller på vilket sätt som den konstnärliga gestaltningen skulle ske. Kammarrätten konstaterade att de tre konstnärer som valdes ut hade helt skilda konstnärlig inriktningar.
Kammarrätten anser att målet inte ger stöd för undantagsbestämmelsen i 15 kap. 3§ andra stycket i LOU hade varit tillämpligt på så sätt att staden haft möjlighet att använda sig av direktupphandling i detta ärende.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ta upp Stockholms konst överklagande, utan fastställer kammarrättens dom som därmed vunnit laga kraft.
– Frågan är nu hur många gånger Stockholms konst och kulturförvaltningen ska trotsa domsluten i kammarrätten. Att med envishet alltid använda sig av direktupphandling, handplockning, i stället för att följa lagstiftningen och utannonsera och upphandla korrekt, undrar Tony Roos.
“Stockholm konst hade överklagat domen till HFD, som nu vunnit laga kraft.”
Kul att höra att HFD äntligen vunnit laga kraft!