Läkemedelsförmånen skyddar patienter mot höga kostnader för köp av receptbelagd medicin på apoteket. Ju högre samlade kostnader du har under ett år, desto lägre blir den del du själv betalar. Blir du inlagd på sjukhus betalar du inte för dina läkemedel. Förra året låg bidraget från regeringen till landstingen för läkemedelsförmånen på omkring 22 miljarder kronor.
I år ligger beloppet på 23,9 miljarder kronor. Beloppet utgår från Socialstyrelsens prognos för kostnaden. Utöver detta ska landstingen få pengar för ökade kostnader när läkemedel blir gratis för barn under 18 år. Staten ska också bekosta 70 procent av kostnaderna för läkemedel mot hepatit C.
Beloppet som fördelas till landstingen genom överenskommelsen för 2016 baseras bland annat på Socialstyrelsens prognoser för kostnader för läkemedelsförmånen. Utöver dessa medel kompenseras också landstingen för utökade kostnader i och med att läkemedel för barn under 18 år sedan årsskiftet blivit avgiftsfria.
Regeringen och SKL är också överens om att en utredning så snart som möjligt ska tillsättas för att se över finansiering och prissättningen av läkemedel. Syftet är att skapa ett system som garanterar att patienten får tillgång till en kvalitativ och kostnadseffektiv behandling samtidigt som både staten och landstingen får bättre ekonomisk förutsägbarhet.
– En av den svenska modellens viktigaste komponenter är en gemensamt finansierad hälso- och sjukvård i världsklass. För att vi ska kunna bedriva en modern och effektiv hälso- och sjukvård behöver vi ha så långsiktiga och förutsägbara system som möjligt på plats. Överenskommelsen vi nu slutit med SKL är en del i det arbetet där också stat och landsting tar ett gemensamt ansvar, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.
Genom överenskommelsen enas regeringen och SKL om vikten av att bibehålla ett nationellt prissättningssystem för läkemedel under den tid som utredningen arbetar. Därför har man enats om att inga avtal för läkemedel inom förmånerna ska tecknas mellan enskilda landsting och läkemedelsföretag under avtalsperioden. I det fall enskilda landsting ingår överenskommelser med läkemedelsföretag kommer statens bidrag till dessa landsting att minska kommande år motsvarande de rabatter som landstingen får.
– Indirekt blir det ett förbud mot landsting att ta emot erbjudande om rabatter från bolagen och ingå enskilda avtal med läkemedelbolag, säger Gunilla Thörnwall Bergendahl, samordnare på SKL, till TT.
Staten går genom överenskommelsen även in och finansierar 70 procent av kostnaden för läkemedel mot hepatit C som förskrivs i enlighet med smittskyddslagen och i enlighet med processen för ordnat införande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer