Den pågående coronaepidemin har satt fokus på materialförsörjningen till sjukvård och omsorg.
I mitten av mars beslutade regeringen att skapa en tillfällig nationell inköpscentral med Socialstyrelsen som ansvarig myndighet.
En färsk sammanställning från länsstyrelserna visar att det råder stor brist på skyddsmaterial i kommunerna.
I det senaste avsnittet av podden På tal om inköp ger Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd SKL Kommentus och upphandlingskonsulten Helena Brynolfsson sin syn på leveransutmaningarna.
Eva-Lotta Löwstedt Lundell förutspår att svenska offentliga inköpare kommer att förflytta sig i försörjningskedjan.
– Vi kommer inte att teckna lika mycket avtal med representanter för stora tillverkare i Sverige eller med distributörer. Vi kommer att “sourca” vår verksamhet närmare tillverkningen precis som stora privata aktörer gör.
Helena Brynolfsson ser ett nytt behov av att samverka kring försörjningen i offentlig sektor, bland annat genom löpande insyn i varandras lager.
Hon efterlyser också bättre riskanalyser från leverantörerna. I båda fallen krävs bättre it-stöd.
– Vi behöver möjlighet att övervaka leverantörer för att tidigt upptäcka problem.
Större lager är inte lösningen på bristen på sjukvårdsmaterial, menar Eva-Lotta Löwstedt Lundell.
– Hur länge hade vi klarat oss när världen skriker på exakt samma produkter? Vi vet faktiskt inte hur mycket det hade hjälpt, det kanske hade hjälpt några dagar.
Helena Brynolfsson är inne på samma linje. I stället för att bygga upp stora lager måste leverantörerna vara beredda på att ställa om sin produktion om efterfrågan ändras.
– Vi måste säga: ”Grundbehovet är det här, men vi har ett krav att ni snabbt kan ställa om till det där”. Då behöver man inte ha jättelager, säger hon.
I det aktuella avsnittet av På tal om inköp medverkar också Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer