I veckan har två ansvariga nämnder med knapp majoritet godkänt förslaget att skrota nuvarande valfrihetsmodell och frågan kommer att avgöras av kommunfullmäktige efter nyår.
Andreas Lundgren, ordförande i individ- och familjenämnden, pekar på tre skäl till att Socialdemokraterna vill övergå till upphandling av hemtjänst enligt LOU.
-Vi vill se att valfriheten att välja utförare ska gälla för alla i Umeå, vi vill se ökat fokus på kvalitet och samarbete och slutligen handlar det om att den kommunala hemtjänsten även fortsättningsvis ska kunna upprätthålla en god kvalitet och kompetens, säger han.
I kommunen finns idag 17 utförare av privat hemtjänst och kommunledningens inriktning är att via kommande upphandling reducera antalet något.
Övergången från LOV till LOU är tänkt att genomföras våren 2020. Men oppositionen i Umeå kommun arbetar febrilt för att stoppa det hela.
– Jag är mycket ledsen och besviken över beslutet att avskaffa LOV inom hemtjänsten. Beslutet saknar en risk- och konsekvensanalys och är ett hot mot människors självbestämmande över deras egna liv, säger Veronica Kerr, kristdemokrat och vice ordförande äldrenämnden.
Att kommuner som väl infört en valfrihetsmodell väljer att skrota LOV är ovanligt och handlar ofta om mindre kommuner som haft svårt att locka privata aktörer.
Ett av få exempel på en större kommun är Södertälje, som valde att lämna LOV 2014 utifrån problem med ekonomisk brottslighet bland privata utförare.
I Södertälje driver kommunen hemtjänsten i egen regi till 60 procent och med fyra företag som har avtal för resterande 40 procent från 1 december.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer