Den 1 april 2019 blir det obligatoriskt med e-fakturor vid offentlig handel.
Att elektroniska fakturor har stora positiva effekter för avtalsuppföljningen framgår av en kandidatuppsats skriven av Josefine Nordh, Handelshögskolan i Karlstad.
Uppsatsens syfte är att undersöka och förklara hur elektroniska fakturor påverkar inköpsaktiviteter inom offentlig sektor och att identifiera om de kan bidra till ökad avtalstrohet.
Författaren har studerat tre olika kommuner, och slutsatsen är att elektroniska fakturor har stor påverkan på inköpsuppföljningen.
Informationen används för att få fram rapporter och statistik om inköp för att kunna planera och ta beslut om framtida inköp och upphandlingar, enligt uppsatsen.
Elektroniska fakturor påverkar även avtalstroheten genom att myndigheter får kontroll över vad de egentligen köper. Andra nyttofaktorer som har direkt påverkan på inköpsuppföljningsaktiviteter är att man får en korrekt, samlad, sökbar och detaljerad faktura.
E-fakturan förser också myndigheter med bred information, för att inköpsuppföljning ska vara möjlig krävs ett digitaliserat system där fakturor samlas och kontrolleras för att korrekta rapporter ska kunna sökas fram, enligt uppsatsen.
Uppsatsen har titeln E-fakturans inverkan på inköpsuppföljning: En jämförande studie av tre kommuner i Sverige.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer