Upphandlande myndigheter ska kontrollera att leverantörens företrädare inte dömts för vissa brott. Exempelvis penningtvätt och korruptionsbrott men även grövre brott som terroristbrott. Om sådana brott kan konstateras ska företaget uteslutas i upphandlingen.
De ska även kontrollera om företaget har betalt sina skatter och socialförsäkringsavgifter. För det behövs uppgifter från Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.
Men i dagsläget finns ingen enhetlig och stabil lösning på hur upphandlande myndigheter kan hämta de myndighetsuppgifter som behövs. Efter att Skatteverket i mars i år ändrade sin bedömning av vilka uppgifter som kan lämnas ut uppstod många frågor och problem.
Det framkom på ett seminarium anordnat av Stora branschgruppen*.
Enligt Ann-Sofie Lillberg, chef för Affärsenheten på Upphandlingsmyndigheten, behövs både lagändringar och bättre samverkan mellan myndigheter för att kunna skapa en enhetlig och stabil lösning för elektronisk inhämtning av myndighetsuppgifter.
Lösningen behöver kunna hantera olika typer av juridiska personer – inte bara leverantörer som är aktiebolag. Det måste även kunna användas för att pröva underleverantörer i upphandlingar.
– Ett bättre och smidigt system förutsätter också ändring av sekretessreglerna för att det ska fungera. De är inte anpassade till dagens verklighet, säger Ann-Sofie Lillberg.
* Stora branschgruppen innehåller representanter från arbetstagar- och arbetsgivareorganisationer, bransch- och intresseorganisationer samt myndigheter. Den arbetar för lösningar som ska leda till ökad konkurrensneutralitet mellan företag i Sverige. |
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer