I augusti 2021 började Sara Degerman en tvåårig yrkeshögskoleutbildning (YH) till kvalificerad inköpare vid Företagsekonomiska institutet i Stockholm.
– Jag har flera kompisar som läst samma utbildning och blev inspirerad av dem, säger Sara Degerman som tar examen sommaren 2023.
Innan YH-studierna har hon bland annat jobbat i butik, drivit eget inom hudvård och senast varit chef i gymbranschen. Inköp har alltid funnits där som en röd tråd, både operativt och strategiskt.
– Det är därför utbildningen känns så rätt för mig. Nu har jag även fått upp ögonen för offentlig upphandling.
I mars ska hon ut på en tio veckor lång LIA (lärande i arbetet). Det är en av två praktikperioder på utbildningen.
Men hittills har det varit svårt både för henne och kurskamraterna att hitta en LIA-plats.
Många arbetsgivare, både privata och offentliga, tvekar med hänvisning till osäkerheten kring fortsatt hemarbete, enligt Sara Degerman.
Därmed riskerar arbetsgivarna att missa fördelarna med att ta emot en praktikant från en yrkesanpassad utbildning.
– LIA är förstås jätteviktigt för oss studenter, men är också värdefullt för företag och myndigheter. Vi är hungriga och nyfikna och genom att vi lär oss att arbeta i deras system kan vi gå in och jobba senare.
Att få praktikplats i Stockholmsområdet är tufft, enligt Sara Degerman.
– Det är där jag helst vill vara. Men jag har även börjat kolla med arbetsgivare på andra ställen. Fördelen med allt distansarbete är ju att man faktiskt kan sitta var som helst och ändå vara delaktig i möten och annat.
Ännu återstår ett par månader innan det är dags att praktisera, och Sara Degerman är hoppfull.
– Det gäller att ha tålamod och fortsätta söka, konstaterar hon.
Hej. Vi tog in en LIA1 våren 2020 som blev visstidsanställd fram till LIA2. Numera fast anställd. Digitala möten är inte optimalt men funkar.
Rekommenderar till andra arbetsgivare. Framför allt på mindre orter.