Stockholms stads upphandling ”Upphandlingskonsulter 2017” har varit indelad i sju olika kompetensområden eller delar där leverantören förväntas kunna tillhandahålla kompetens med relevant inriktning för det aktuella området. I anbudsunderlaget framgår också att leverantören därutöver ska kunna bidra i frågor rörande utveckling av strategier i upphandlingsfrågor, strategiska utredningar eller uppföljning av avtal respektive ramavtal.
I förfrågningsunderlaget har angetts att de anbud som lämnats av anbudsgivare som uppfyller kraven på utföraren och kravspecifikationen skulle utvärderas avseende lägsta pris. Lägst pris har i enlighet med förfrågningsunderlaget utvärderats enligt följande: Timpris för upphandlingskonsult x 6 + timpris för upphandlingsassistent x 1 = anbudssumma.
I dagarna har Stockholms stad meddelat tilldelningsbeslut och där visar det sig att Affärsconcept, som tidigare varit rankad etta inom alla avtalsområden, utom vård, nu tappar många av uppdragen. Istället är det Colligio, Sourcing Professional Nordic, Zian och Sidecore som finns med på de flesta avropslistorna.
När det gäller fastighetsanknutna tjänster (pdf) och för delområde tjänster (pdf) kommer Stockholms stad att teckna ramavtal med fem leverantörer där Colligio topprankats och med Affärsconcept som rankat som sexa i båda fallen. Även när det gäller området varor (pdf) är Colligio topprankat, men här rankas Affärsconcept som nummer fem av de utvalda leverantörerna.
Gällande vård och omsorg (pdf) topprankades Sourcing Professional Nordic med Colligio som tvåa av tre utvalda företag. Även gällande it-tjänster (pdf) har Sourcing Professional Nordic rankats etta. Här kommer fem leverantörer att tecknas ramavtal med.
När det gäller finansiella tjänster (pdf) anser Stockholms stad att det räcker med två leverantörer. Här har Sentesia Q rankats etta och Affärsconcept som tvåa.
Tidigare har vi förstått att ni varit rankad etta i alla områden utom vård. Nu är ni rankad tvåa i finansiella tjänster och femma när det gäller varor. I övriga områden har ni rankats utanför de som Stockholms stad kommer att skriva avtal med. Vad har hänt? Har konkurrensen hårdnat?
– Självklart hade vi velat att vara huvudleverantör till Stockholms Stad även i framtiden, men vi anser att marknaden är tillräckligt stor för fler aktörer och vi önskar Stockholm Stad lycka till med sina nya leverantörer, säger Caroline Hagberg affärsområdeschef på AffärsConcept och vice VD på SKL Kommentus till Upphandling24.
Jag har också förstått att Stockholms stad varit en av era största kunder. Hur kommer detta att slå mot er verksamhet?
– Vår strategi är inte att vinna ett ramavtal till varje pris, och i det här fallet hade vi ganska bra underlag för att göra en egen bedömning över vad vi behöver lägga oss prismässigt för att kunna leverera den kvalité över tid som vi ser att Stockholm Stad vill ha och behöver. Det visade sig inte vara tillräckligt och resultatet visar ju att man har varit ute efter leverantörer som kan erbjuda en helt annan prisbild, säger Caroline Hagberg.
Ett exempel på skillnaden i prisbild är inom it-tjänster där Affärsconcept anbudspris låg drygt 2900 kronor högre än det topprankade företaget och inom fastighetsanknutna tjänster där Affärsconcept anbudspris beräknades till över 1400 kronor högre än det topprankade företaget.
Avtalsspärren löper till och med i morgon, 2017-01-13.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer