Trots att vårdrelaterade infektioner, VRI, länge varit ett prioriterat område inom Region Östergötland har förbättringar inte setts i de mätningar som gjorts, utan Östergötland fortsätter att ligga bland de regioner och landsting med högst VRI-förekomst i Sverige med sina 11,9 procent. Det innebär att i dag upptas mer än var tionde säng av en patient med infektioner.
Enligt en rapport (pdf) beräknas varje VRI i regionen kosta över 90 000 kronor och totalkostnaden för samtliga fall uppskattas till cirka 530 miljoner kronor varje år.
Tidigare har det funnits en strategisk plan för hur antalet VRI ska kunna minskas i regionen, utan att önskvärt resultat uppnåtts. På uppdrag av regionledningen har därför strategin ”Tillsammans mot VRI” tagits fram av Smittskydd och vårdhygien (Centrum för verksamhetsstöd och utveckling). VRI-strategin bygger på att varje enskild medarbetare och extern entreprenör har ansvar och kunskap för att kunna arbeta VRI-förebyggande, med målet att halvera förekomsten av VRI till år 2020.
I dag sammanträder landstingets politiska ledning i regionstyrelsen. Då ska ett förslag behandlas som går ut på att lokalvården på Universitetssjukhuset ska tas över i egen regi. Detta efter att man konstaterat att det inte hjälp med ökade krav i upphandlingarna.
En bred politisk majoritet står bakom beslutet. Förslaget kommer från Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, men även Moderaterna och Kristdemokraterna väntas stödja.
– Nu har vi provat att ha lokalvård utlagd på olika entreprenörer och man får konstatera att mycket av diskussionerna de senaste åren har gällt kvalitetsbrister i lokalvården, säger Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen till Östgöta Correspondenten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer