
I ansökningarna om överprövning (här för innerstadstrafiken, del ett och två) går Nobina till frontalangrepp mot Region Stockholms affärsmodell för stora trafikavtal.
Nobina menar att regionens trafiknämnd skapat en akut och hållbar situation där avtalsvillkoren länge skruvats åt till den grad att de blivit oskäliga. Företaget menar också att man har branschstöd för kritiken.
”Vad gäller Region Stockholms upphandlingar har avtalsvillkoren nu nått en punkt då trafikutövarna inte längre kan acceptera dessa villkor. ”, skriver Nobina och tar som exempel den avbrutna pendeltågsupphandlingen där SJ hoppade av processen och med endast ett företag som lämnade anbud.
Enligt Nobina har utvecklingen gått mot att alla risker – även sådana som är svåra att kontrollera – har vältrats över på trafikutövaren. Vidare att villkoren har blivit så oskäliga att de ”löper stor risk att bli föremål för jämkning av allmän domstol”.
Förvaltningsrätten i Stockholm får nu pröva om trafikupphandlingarna strider mot de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna i LUF, lagen om upphandling inom försörjningssektorerna.
Nobina menar att upphandlingen för busstrafiken i Stockholms innerstad och Lidingö (trafikavtal E46) är särskilt problematisk med stora värden på spel (1,4 miljarder kronor per år, enligt företaget) och att innerstadstrafiken är ännu mer komplex att beräkna.
”Kombinationen av bland annat vald ersättningsmodell och omöjligheten att påverka framkomlighet och snitthastighet i trafiken medför oöverblickbara risker. ”, skriver Nobina i dokument till domstol.
Nobina har även ansökt om överprövning för två andra bussavtal – E47 (Södertälje/Nykvarn) och E48 (Järfälla/Upplands-Bro).
Trafiknämnden inom Region Stockholm beslutade om tilldelning för de affärerna nyligen, men i fallet med innerstadstrafiken väljer Nobina att agera redan innan tilldelningsbeslut ”så att Trafiknämnden ska ha möjlighet att dra tillbaka Upphandlingen, ändra upphandlingsvillkoren och annonsera upphandlingen på nytt. ”
Bussmagasinet var först med att rapportera om överprövningarna för E47 och E48 i en artikel där SL inom Region Stockholm ger ett svepande svar på kritiken:
”Man har rätt att överpröva upphandlingar och det är relativt vanligt att det kommer ansökningar om överprövning. Det handlar ju om stora avtal och det är självklart viktigt att alla parter känner sig trygga i att upphandlingen har gått rätt till.”, skriver SL till Bussmagasinet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer