I ett initiativärende från styrande S, MP och V – vilka går under beteckningen Rödgrön ledning – lyfts behovet av att säkerställa att upphandlingarna följer en rad krav och att VGR:s organisation har ett system för att hantera avvikelser.
VGR agerar efter ett reportage i SvT:s Uppdrag granskning 1 november om dålig djurhållning i den avelsproduktion inom kycklingindustrin som kontrollerar nästan hela marknaden.
– Rödgrön ledning ser allvarligt på det som uppdagats i programmet, och tar ansvar och ser till att vi använder vår konsumentmakt för att bidra till en bättra djurhållning i Sverige, säger Sebastian Aronsson, socialdemokrat och ordförande i VGR;s styrelsen för logistik.
I en SvT intervju utvecklar han den politiska ledningens resonemang med en förhoppning att det ska påverka även andra upphandlande myndigheter.
VGR-politikerna vill att regionen säkerställer att upphandlingarna följer svensk djurskyddslagstiftning och de hållbarhetsmål som regionen bestämt.
VGR handlade 47 000 kilo kyckling till en kostnad av 3,7 miljoner kronor under 2022.
– Rödgrön ledning tycker det är självklart att VGR ska gynna producenter som följer svensk djurskyddslagstiftning. Målet är att säkerställa att vi, liksom alla andra som köper kyckling, ska kunna göra det med vetskapen om att det är god djurhållning som följer lagen. Det är viktigt att hållbarhetsperspektivet genomsyrar allt vi gör, säger Tina Ehn, miljöpartistisk ordförande i VGR:s hållbarhetsutskott, i ett pressmeddelande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer