Det var tänkt att stockholmarna skulle ha utförare av sophantering på plats den 1 april 2017, men efter en utdragen upphandlingsprocess hamnade hela hanteringen i riskzonen.
Stockholm Vattens första upphandling av sophanterng fick göras om efter överprövning och dom i förvaltningsrätten på grund av ett formfel. I det digitala verktyg som användes framgick inte att upphandlingen var delad i flera kontrakt.
Även den omgjorda upphandlingen, som vanns av Reno Norden och Suez, överklagats av Liselotte Lööf, Nordisk Återvinning Service och Renall. Överklagandet riktar in sig på de nya urvalsprinciperna som handlar om att prioritera ”mjuka parametrar”. Det har gjort att ”hårda parametrar”, som antalet sopbilar och priset, inte värderats lika högt som tidigare i anbudsförfarandet.
Stockholm Vatten valde, i väntan på rättens utlåtande, att förlänga innevarande kontrakt med Liselotte Lööf och Reno Norden ett halvår. Det avtalet gick ut den 30 september.
“Vi ser inte att en ytterligare förlängning från 1 oktober är möjlig, om stadens höga miljömål ska nås. Då Stockholm Vatten har i uppdrag att säkra att stockholmarnas avfall hämtas och återvinns, har därför tillfälliga avtal tecknats. Dessa träder i kraft 1 oktober och gäller tills rättsprocessen är avslutad och permanenta avtal träder i kraft. Reno Norden och Suez, det vill säga de parter som tilldelats uppdraget i den upphandling som överprövats, sköter då sophämtningen enligt det nya upplägg som gäller enligt upphandlingsunderlaget”, skriver Stockholms Vatten på sin hemsida.
De ser den upphandling som överprövats som oerhört viktig, då de anser att det är nödvändigt att göra avfallshanteringen ännu mycket mer miljöeffektiv, med mindre avfall, bättre arbetsmiljö och mer återbruk och återvinning. Dessutom vill de se samordnade transporter, med färre sopbilar.
Pär Cronhult, jurist som företräder Liselotte Lööf, är kritisk till det förlängda avtalet.
– Det är en sak att förlänga ett gällande avtal. En annan sak att skriva ett nytt avtal då upphandlingen är överklagad. Det är som att klippa av ett snöre, knyta ihop det av två delar och fortfarande kalla det för samma snöre, säger Pär Cronhult till Svenska Dagbladet.
Krister Schultz, vd på Stockholm Vatten, säger till Svenska Dagbladet:
– Vårt ansvar är att säkerställa avfallshanteringen utan avbrott, vilket är en samhällskritisk tjänst. Det ska vi göra på ett effektivt och miljövänligt sätt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer