Sabina Joyau (bilden) näringspolitisk expert på Vårdföretagarna, pekar på att en tidigare lagändring ifjol ökade tillståndsmyndigheten IVO:s handläggningstid till över nio månader.
-Med tanke på att ännu fler verksamheter ska granskas från årsskiftet finns en betydande risk för minst lika långa handläggningstider. Det gör att 2019 kommer att bli ett mycket besvärligt i år med risk för ett totalstopp för nyföretagande inom hemtjänsten.
-Många kommuner och företag som utför hemtjänst ställs inför en orimlig situation med väntan på tillstånd för att komma igång – trots att man uppfyllt alla kvalificeringskrav som ställts i upphandlingen, säger Sabina Joyau
Enligt Vårdföretagarna kommer omkring 1250 olika hemtjänstverksamheteter att beröras av den nya tillståndsplikten, som även omfattar den LSS-verksamhet som varit undantagen tidigare.
Men det handlar också om en skärpning av kraven med fokus främst på att ägare och ledning måste uppfylla hårdare kriterier.
-Lagstiftningen klubbades så sent som i juni och det finns en stor oro bland företag och kommuner om konsekvenserna och där känner vi ett stöd från SKL, som representerar runt 160 kommuner som infört LOV och då handlar det främst om hemtjänst.
-Existerande LOV-hemtjänst kan fortsätta sin verksamhet i väntan på tillståndsbeslut – under förutsättning att en ansökan lämnas in i början av nästa år. Därför hade det varit rimligt att ansökningar från nya företag ges förtur, men tyvärr ser det ut som IVO kommer att gå efter en kölappsprincip, säger Sabina Joyau.
IVO hävdar att myndigheten dragit lärdom av ökade handläggningstider vid tidigare lagändring och har beredskap för att klara en större arbetsmängd nästa år.
– Med anledning av att kraven utökas och gäller hemtjänst och tre former av LSS-verksamheter har vi fått ökat anslag från staten att göra en massiv rekrytering för att hantera en större handläggningsprocess, säger Mattias Ahlstedt, jurist på IVO, i en artikel på Svenskt Näringslivs webbplats.
IVO medger att de nya kraven kan komma i konflikt med upphandlingskrav som kommuner ställt tidigare för att godkänna hemtjänstutförare.
-Det är inte alltid så att den lagstiftning som gäller och de avtal som finns på plats idag kommer att klicka in jättebra i den lagstiftning som kommer senare. Det finns exempel där det kan krocka, sade Johanna Matsson, utredare på avdelningen för tillståndsprövning, under ett webbseminarium nyligen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer