-Företagarföreningarna lokalt har lyft behovet av att jobba mer tillsammans med kommunen och den inviten har vi tagit emot med glädje. Nu jobbar vi för att fler lokala företag att kunna göra affärer med kommunen. Idag sker det i relativt liten utsträckning, säger Ulla Hannegård (bilden) som är upphandlingschef i kommunen.
I slutet av augusti hölls första mötet under det ambitiösa namnet Träffpunkt upphandling och inriktningen är att det ska bli ett återkommande forum, en gång i månaden, för kommun och näringsliv att diskutera inköpsfrågor.
Ulla Hannegård är som relativt ny chef inom kommunen ödmjuk inför historiken bakom satsningen:
-Jag började i januari och har förstått på företagarföreningarna att man upplevt kommunen som lite hemlig och tillsluten. Om det är sant kan inte jag svara på, men det är näringslivets upplevelse och det måste vara utgångspunkten för att vi ska hitta bättre samverkansformer.
-När jag och några förvaltningschefer satte oss ner för att titta vad som är möjligt att göra så kom vi fram till att det finns en hel del. Vi behöver bland annat bygga upp en dialog med näringslivet om varför upphandlingar utformats som de gjorde.
Ulla Hannegård fortsätter:
-Målet är att företagarsidan ska komma in tidigt i processen och bidra med kunskap för att vi ska ställa relevanta krav i våra upphandlingar. Tillsammans har vi satt upp som mål att bli bäst i Sverige om fem år utifrån att kommunen både ska göra bra affärer och att lokala företag ska ha goda chanser att leverera till oss.
Håbo kommun kan sägas ha en tudelad identitet som både en del av Storstockholm – med pendeltågsstation längst ut på nätet – och som tillhörande Uppsala län.
-Vi är en Mälarkommun, summerar Ulla Hannegård och ger exempel på den starka kopplingen till Stockholmsområdet genom att hon själv sitter i styrelsen för Nofi, Norrortsförenade inköpare.
Närheten till Stockholm och dess tillväxtkraft har i många decennier gett näring till befolkningsväxt i Håbo, som har omkring 22 000 invånare med mer än hälften som bor i centralorten Bålsta.
Befolkningen har fördubblats på 40 år men devisen ”bo i Bålsta, jobba i Stockholm” är inte längre lika självklar.
-Vi kan se ett mönster med att många barnfamiljer söker sig hit och även vill jobba där man bor. Det stärker näringslivet lokalt och blir en resurs även för kommunen med fler tänkbara leverantörer i närområdet, säger Ulla Hannegård.
Från det lokala näringslivet ses kommunens kursändring som positiv.
–Det har varit en uppförsbacke, men nu är det en öppen dörr, som jag ser det. Jag ser en riktigt positiv förändring, säger Birgitta Persson, ordförande i Håbo Företagare, till Stockholm Direkt.
På kommunens upphandlingsenhet arbetar sex personer, varav en e-handelshandläggare och en administratör.
-På e-handelsområdet har vi nått riktigt långt. Vi har de flesta varor som kommunens anställda köper i vårt system, säger Ulla Hannegård.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer