Regeringen har, redan efter valet, angett att de vill använda offentliga upphandlingar för att skapa nya jobb. Tanken har varit att beställaren ska kunna ställa krav i upphandlingen på att leverantören ordnar med praktikplatser eller jobb åt personer utanför arbetsmarknaden.
Det gäller inte minst när det handlar om kontrakt inom bygg- och tjänstesektorn. Ett exempel på detta är Örebro där Skanska rustat upp miljonprogramsområdet Vivalla och haft som krav att ta in praktikanter från samma bostadsområde
– Senast i förra veckan studerade jag hur man på ett lyckosamt sätt arbetat med sociala klausuler i Storbritannien. Lärdomarna därifrån tar vi med oss i arbetet med jobbupphandlingarna här på hemmaplan, säger civilminister Ardalan Shekarabi (s).
Många kommuner har varit avvaktande till möjligheten bland annat på grund av det osäkra rättsläget gentemot EU.
Trafikverket har, som första myndighet fått regeringens uppdrag att utreda hur sysselsättningskrav ska införas i offentlig upphandlingar, och vilka konsekvenser det kan få.
Rapportens förslag går kort ut på att kontrakt över 50 miljoner kronor ska innehålla krav på en plats. Ytterligare en plats ska erbjudas för varje ytterligare 50 miljoner i kontraktet. Ungefär hälften av platserna ska finnas som anställningar. Resten ska finnas som praktikplatser subventionerade av till exempel Arbetsförmedlingen. I rapporten bedöms krav på sysselsättning kunna ge mellan 200 och 1500 extra praktikplatser eller anställningar per år till en kostnad på grovt räknat 200 miljoner kronor före konkurrensutsättning.
Förändringen kommer att ske snart. I Trafikverkets förslag utgår de från att ställa krav på sysselsättning i upphandlingar redan från och med första 1 2016 utifrån de schabloner som beskrivs i rapporten. Kravnivån i respektive kontrakt bestäms av Trafikverket efter dialog mellan verkets projektledare, Arbetsförmedlingen och leverantörsmarknaden.
– Trafikverkets förslag visar på att detta kan bli en väldigt god affär för samhället. Det är en viktig del i regeringens mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, säger infrastrukturminister Anna Johansson (s).
Men som Upphandling24 skrivit tidigare är förslaget inte utan kritik. Magnus Höij, vd för STD-företagen, menar i ett remissutlåtande att många av föreslagen ter sig som som oproportionerliga eller orealistiska ur konsultbranschens synvinkel eftersom företagen i denna bransch i stort sett endast anställer akademiker från universitet och högskolor.
Sysselsättningskraven kan enligt remissvaret få stora konkurrenshämmande effekter. Framför allt hämmas små företags intresse för att delta i upphandlingar. STD-företagen ser också en risk att långtidsarbetslösa blir en ”handelsvara” bland anbudsgivare för att kunna vinna upphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer