I Upphandlingsmyndighetens och Konkurrensverkets rapport “Statistik om offentlig upphandling 2017” framgår att de tre största upphandlande myndigheterna i Sverige är, i storleksordning, Stockholms läns landsting, SLL, Trafikverket och Migrationsverket.
SLL:s finanslandstingsråd, Irene Svenonius (M), berättar att hon anser att det är väldigt viktigt att de tre största upphandlande myndigheterna i Sverige träffas.
– Eftersom vi är den största upphandlande myndigheten i Sverige känner vi ett särskilt ansvar att ta ledartröjan. Jag och landstingsdirektör Malin Frenning har därför bjudit in till det här mötet eftersom vi känner ett stort behov att träffa de största upphandlande myndigheterna så att vi kan utbyta erfarenheter och lärdomar men också kunna ställa gemensamma krav på staten hur upphandlingarna ska kunna utvecklas, säger Irene Svenonius till Upphandling24.
Till dagens träff kommer bland annat Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon samt förträdare för Migrationsverket. Irene Svenonius målbild är att träffarna ska bli återkommande.
– Jag ser detta som startskottet på en långsiktig samverkan. Våra organisationer behöver ha tätare kontakt och som stora upphandlande myndigheter finns ett särskilt värde av att samarbeta i upphandlings- och inköpsfrågor.
Irene Svenonius berättar att SLL är inne i ett stort förändringsarbete med stort behov av att lära av andra.
– Trafikverket har gjort ett stort utvecklingsarbete liknande det vi är inne i. Därför är de samtalen särskilt viktiga. Av det jag sett utifrån är att de gått från att ”bara” upphandla till att se det som en del av en inköpsprocess med bland annat uppföljning, avtalsvård och en lärprocess där man tar med sig erfarenheter in i nästa process i ett cirkulärt tankesätt. De har också lyft upp inköpsarbetet i toppen av sin organisation där inköpsdirektören ligger direkt under generaldirektören, säger Irene Svenonius.
Hon förklarar att SLL också arbetar med att ändra sin kultur i inköpsarbetet.
– Landstinget är på väg att se upphandling som en del av inköpsprocessen. Vi arbetar också med en översyn av upphandlingspolicyn samt infört vaktposter för inköp på varje förvaltning och bolag. Före jul kom ett utkast på ny upphandlingspolicy som ska kunna föreläggas under våren.
Men det finns delar av inköpsprocesserna som inte är så lätta att påverka och som hon vill diskutera med de andra myndigheterna.
– Jag vill diskutera vad vi borde göra för att kunna snabba på de rättsliga processerna. Allting tar så fruktansvärt lång tid och i dag spelar det ingen roll hur mycket vi förbereder, det hamnar ändå i domstol. Ett stelbent regelverk och långa handläggningstider hos domstolarna är ett stort problem. Jag vill diskutera hur vi kan fästa domstolarnas och justitiedepartementets blick på detta. Enligt mig handlar en del av lösningen om enklare regler och mer resurser, säger Irene Svenonius.
Hon tror på fakta och att om de tre största, upphandlandande myndigheterna i Sverige kan ta fram underlag gentemot de beslutande statsmakterna om hur regelverken leder till onödiga kostnader finns möjlighet att påverka.
– Vi måste i större utsträckning än i dag kunna undvika överprövningar som görs av rent jäkelskap i syfte att skapa problem eller ge bättre leverantören bättre förutsättningar. Jag tror att det finns goda möjligheter att påverka med en faktaunderbyggd diskussion där vi tre kan ta fram den fakta som behövs.
Irene Svenonius vill också verka för att få fler, även mindre leverantörer, att kunna lämna anbud men även få näringslivets organisationer att förstå att de har gemensamma intressen.
– Vi stor inte på var sin sida utan vill minska regelkrånglet, som trasslar till det i onödan, så att fler kan delta, säger hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer