Men på regionnivå spretar trenden rejält – från en minskning av hyrpersonalkostnaderna med 23 procent (Kronoberg och Dalarna) till en ökning med 32 procent för Gotland och 37 procent för Blekinge.
Kanske inte så överraskande därför att förhoppningarna är stora inom just de regionerna på den kommande, gemensamma upphandling som SKR nu flaggar för.
-Det är ett kraftfullt och glädjande initiativ, som ska hjälpa oss att tillsammans kunna få en bättre kontroll över kostnader, men också över vilken kvalitet vi får för dessa kostnader, säger Carin Hedqvist, som är HR-direktör i Region Blekinge.
En utveckling mot nationell upphandlingssamverkan förutspåddes i en rapport från Konkurrensverket i somras.
Myndigheten pekar på en gemensam vilja bland regionerna om att gå i den riktningen och även att pandemin skyndat på samordnade inköpslösningar
Samtidigt ser Konkurrensverket en rad problem med en nationell lösning som att klara behoven i alla regioner och hur ersättningar kan differentieras.
Regionernas samlade hyr nota landade på knappt 2,6 miljarder kronor första halvåret, enligt sammanställningen från SKR.
Det är en minskning med 3 procent (70 miljoner kronor) och dess andel på 3,2 procent av de totala personalkostnaderna är den lägsta sedan 2016.
Lägre kostnader inom primärvård (6 procent) och psykiatri (10 procent) drar ner totalsumman. Inom primärvården har det minskade söktrycket för vård under pandemin bidragit till ett lägre personalbehov.
Kostnaderna för hyrläkare minskade med 8 procent och för sjuksköterskor blev ökningen 6 procent.
–Det är positivt att kostnaderna för inhyrd personal minskar. Minskningen har flera tydliga kopplingar till covid-19, men är också resultatet av ett långsiktigt arbete för att stärka den egna bemanningen i regionerna. Det arbetet måste fortsätta, inte minst när det gäller sjuksköterskor, säger Fredrik Lennartsson, avdelningschef på SKR.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer