–Vi upplever att många byråer som ännu inte har arbetat med uppdrag mot offentlig förvaltning känner att det är en alltför krånglig process. Vi är övertygade om att med mer kunskap och tydlighet från båda sidor så kan fler byråer vilja vara med i upphandlingar framöver, något som givetvis gynnar såväl kreativitet som effekt, säger Michaela Pålsson, vd för Swedish content agencies.
Tillsammans representerar de tre branschförbunden Komm, Precis och Swedish content agencies omkring 300 medlemsföretag och deras gemensamma handbok ”Så upphandlar du effektskapande kommunikation” bygger på nio rekommendationer.
Satsningen vänder sig både till leverantörsmarknaden och upphandlande myndigheter utifrån att frågan är omdiskuterad.
Branschens bedömning är att ungefär hälften av företagen vill konkurrera i offentlig upphandling och att den ”andra halvan” ofta aktivt väljer bort offentliga affärer.
-Det råder inget tvivel om att detta är en het fråga i vår bransch. Vi tror att alla tjänar på att prata mer om ämnet. Syftet med boken är att på ett konstruktivt sätt lyfta fram nio rekommendationer som alla parter kan gynnas av att tänka till lite extra kring inför en upphandling. I slutändan vill vi alla samma sak – att den kommunikation som skapas ska ge så god effekt som möjligt, säger Linda Nilsson, vd för Sveriges kommunikationsbyråer, Komm.
Upphandlingsjuristen Magnus Josephson har deltagit i arbetet med handboken, som även haft en referensgrupp på närmare 20 deltagare från både leverantörssidan och myndigheter knuten till sig.
Några av de områden som spaltas upp med rekommendationer är behovet av urval i flera steg, rättigheter för köpt material och inte minst viktning av priset.
De tre förbunden lyfter fram att ”gratisarbete tjänar ingen på i längden”.
-Vi är övertygade om att vägen framåt handlar om att komma bort från att enbart prata om timpriser och istället titta på alternativa prismodeller, däribland fasta priser, för att skapa ett så bra samarbete och resultat som möjligt. De fasta priserna bör vara olika beroende på vilken roll och kompetens som menas. Om man ändå vill ha pris med som ett kriterium så rekommenderar vi att priset viktas mellan 5 och 20 procent, säger Annika Sjöberg, ordförande för branschförbundet Precis.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer