SLL har haft en lång rad ärenden där Konkurrensverket och landstingets revisorer riktat allvarlig kritik mot brister i vissa upphandlingar. SLL har dömts att betala upphandlingsskadeavgifter på totalt 17 miljoner kronor de senaste åren. I pågående processer riskerar landstinget ytterligare 20 miljoner i upphandlingsböter. Den övervägande delen av dessa kritiserade upphandlingar finns inom hälso- och sjukvården.
Irene Svenonius, (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, SLL, har till Upphandlng24 sagt att hon kraftigt vill minska antalet direktupphandlingar och införa en ordning där dessa bara få beslutas av en person i varje nämnd och bolag.
Trots det är det nu dags igen.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade den 29 augusti att inleda en upphandling av sjukvård för hemlösa. I det nya avtalet slås två avtal, ett för öppen- och ett för slutenvården, ihop till ett avtal som omfattar allt från somatisk, psykiatrisk och neuropsykiatrisk vård, beroendevård, husläkarmottagning, kvinnosjukvård, rehab och tandläkare till hospicevård för personer i livets slutskede.
Upphandlingen inleds i höst och det nya avtalet ska gälla från den 1 september 2018, i fyra år med möjlighet till förlängning i upp till två år. Kostnaden uppgick 2016 till 43 miljoner kronor. Antalet patienter var då cirka 1 400 i öppenvården och 50 i slutenvården.
Men i väntan på att upphandlingen ska bli klar förlängs de nuvarande avtalen i strid med regelverket.
– Vi har jobbat hårt med att rensa upp i landstingets avtalsdjungel eftersom landstinget självklart måste följa lagen och avveckla alla direktavtal och förlängningar utan upphandling. Men eftersom människor måste kunna räkna med vård också under upphandlingsperioden kommer vi här att göra ett undantag. Människors behov måste gå först. Av två dåliga alternativ är det här den enda rimliga. Däremot ska vi skynda på upphandlingen så att vi får ordning på våra avtal så snart som möjligt, säger Jessica Ericsson, (L), ordförande i landstingets beredning för hälsa, psykiatri och jämlik vård.
Hon berättar att tillgängligheten till vård står i fokus i den nya upphandlingen. Slutenvården utökas från 1 till 6-10 platser utifrån behov. Mottagningen kommer vara öppen för icke tidsbokade besök mellan 7 och 22, måndag-fredag. Den uppsökande verksamheten ska utökas både på härbärgen och i olika offentliga miljöer.
– De som lever som hemlösa hör till de allra mest utsatta i vårt samhälle och många har både stora och komplexa vårdbehov. Därför samlar vi allt från psykiatri till kvinnosjukvård, rehabilitering och tandvård i ett avtal, med en vårdgivare i stället för att som i dag ha separata avtal för öppen och slutenvård. När man halkat igenom maskorna i samhällets skyddsnät måste man åtminstone kunna lita på att den medicinska hjälp man behöver fungerar fullt ut, säger Jessica Ericsson.
En annan nyhet är att samverkan med alla kommuner i länet ska utvecklas eftersom patienter från länet haft sämre möjligheter till stöd jämfört med de som varit skrivna i staden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer