Region Gotland upphandlade ett avtal för avrop av köp, installation, service och support samt utbildning på trygghetssystem till 15 särskilda boenden inom äldreomsorgen genom öppet förfarande, enligt bestämmelserna i Lagen om offentlig upphandling, LOU. Regionen har ett trygghetssystem sedan tidigare men det behöver bytas ut.
Upphandlingen överprövades av Tunstall som menar att avtalstiden i upphandlingen överstiger den längsta tillåtna avtalstiden för ramavtal. Dessutom anser det att regionen tillämpat en utvärderingsmodell som varit i strid med principerna om transparens och likabehandling.
Region Gotland ansåg, i sin inlaga till rätten (pdf), att förvaltningsrätten skulle inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen om direktiven ska tolkas så att en leverantör fritt får komma invändningar närhelst under upphandlingsförfarandet eller om ett skyndsamhetskrav gäller.
De pekar på att Tunstall kritiserat kontraktsform och utvärderingsmodell efter tilldelningsbeslutet, trots att dessa varit kända genom annonseringen av förfrågningsunderlaget under upphandlingen där Tunstall ställt flera frågor.
Vidare menar Region Gotland att det är nämndens avsikt är att ingå ett kontrakt om leveranser till samtliga 15 äldreboenden fördelat över kontraktstiden. Men eftersom den exakta ordningen och takten i leveranserna inte fullständigt kan bestämmas i förväg menar de att det inte är ett ramavtal i LOU:s mening.
Anledningen till att ordning och takt inte kan bestämmas i förväg är att det kommer att ske efter ekonomiskt utrymme och leverantörens kapacitet. Det gör att lösningar kommer att planeras att beställa till ett boende i taget.
Därför menar de att avtalstiden behöver vara upp till åtta år.
Förvaltningsrätten menar i sin dom (pdf) att det saknas skäl att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen.
Rätten pekar vidare på att det inte finns någon särskild preklusionsfrist för att ansöka om överprövning avseende förfrågningsunderlaget i en upphandling. “Det faktum att Tunstall lämnat anbud, och inte framfört invändningar avseende kontraktsformen och utvärderingsmodellen eller ansökt om överprövning under anbudstiden, har därmed inte betagit bolaget talerätt”, skriver rätten.
Frågan är om upphandlingen av avtal är att betrakta som ett ramavtal och att det därmed måste föreligga särskilda skäl om avtalstiden ska få vara längre än fyra år. Några sådana särskilda skäl har rätten inte funnit.
– Vi ska inte överklaga förvaltningsrättens dom eftersom vi är oroliga att det skulle ta för lång tid, säger Carina Westergren Larsson, avtalscontroller i regionen, till Hela Gotland.
I stället har regionen beslutet att göra om upphandlingen, något man hoppas ska gå snabbare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer