Förvaltningsrätten i Linköping ska nu avgöra om myndigheten gjorde rätt som förkastade Patias anbud i en ramavtalsupphandling av halvvägshusplatser, vilket Sveriges radio rapporterat om.
Kriminalvården hänvisar till en rapport från den egna säkerhetsorganisationen om att tio procent av Patias anställda har en personlig relation till organiserad brottslighet och kriminella nätverk.
Halvvägshus är en fängelseliknande utslussningsform där Kriminalvården betonar särskilda krav på leverantören och dess personal. Myndigheten ser en mycket stor risk för att Patias personal ”inte är lojal mot det kriminalvårdande uppdraget”.
”Med en så hög andel anställda som har så nära kopplingar till organiserad brottslighet och kriminella nätverk gör Kriminalvården bedömningen att halvvägshus som drivs i Patias regi eller under Patias kontroll inte kan leva upp till de obligatoriska krav som ställs på den tjänst som är föremål för upphandlingen.”, framgår det av dokument som lämnats till Förvaltningsrätten.
Patia tillbakavisar påståendet om kopplingar till organiserad brottslighet och kräver nu att upphandlingen ska rättas med genomförande av en ny anbudsutvärdering där deras anbud ingår.
Företaget har utvecklat sin syn på ärendet i ett inlägg på den egna webbplatsen. Patia har omkring 400 anställda vid bland annat HVB-hem och halvvägshusen i Stockholm och Umeå.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer