15 kommuner har eller är på väg att införa utmaningsrätt- vilket innebär att företag kan ansöka om att vilja ta över driften av en verksamhet. Uddevalla kommun är en av de första att göra det enklare- genom ett formulär på webbsidan kan företag skicka in sin utmaning. Sedan går utmaningen till ansvarig nämnd som utreder och beslutar i frågan. Om utmaningen godkänns läggs företagets tjänst ut för anbud.
Lars Amlin har varit med i beredningen för valfrihet och konkurrens och tagit fram spelreglerna för utmaningsrätten.
– Det här är en kanal för näringslivet att göra sin röst hörd, säger Lars Amlin, som är positiv till utmaningsrätten.
– Det finns egentligen inga nackdelar.
Sedan i somras har Uddevalla kommun tillhandahållit utmaningsmöjligheter via webben. Enligt kommunens webmaster Siv Torstensson har endast tre ansökningar kommit in via formuläret.
– Men det har kommit desto fler via mail. Vi har inte riktigt marknadsfört att man kan göra det via hemsidan. Vi var väldigt snabba att lägga upp formuläret men sedan har det inte hänt så mycket.
Syftet med utmaningsrätten är att pröva kommunens verksamheter och skapa möjligheter som kan utveckla kvaliteten och effektiviteten, genom en ny marknad eller genom att stärka en redan befintlig. All verksamhet som drivs av kommunen får utmanas med undantag av myndighetsutövande verksamheter, strategiska ledningsfunktioner och det som enligt lag måste utföras av kommunens egen personal.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer