–Att kalla in en arbetstagare och ge en skriftlig erinran, som har skett i det här fallet, är enligt min bedömning brott mot lagen om meddelarskydd. Lagen trädde i kraft 2017 och såvitt jag känner till är den inte prövad än, sade kammaråklagare Anette Fassl när åtalet mot tre chefer inom vårdbolaget Attendo presenterades i våras.
Rättegången i Attunda tingsrätt (Sollentuna) inleddes igår med planerad avslutning idag.
Stine Christophersen arbetade som vårdbiträde på vård- och omsorgsboendet Sabbatsbergsbyn, som Attendo driver som en av Stockholms stads upphandlade leverantörer.
Efter att Internt utan framgång försökt påtala brister i smittskyddet under pandemin vände hon sig till media genom en intervju i Expressen.
Enligt åtalet ledde det till att hon blev inkallad till arbetsgivaren och tilldelad en skriftlig erinrad i strid med lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter som började gälla 2017.
–Det är jätteviktigt att det här prövas för allas yttrandefrihet inom vård och omsorg, säger Stine Christophersen till Kommunalarbetaren.
Lagen infördes som ett skydd att lämna uppgifter till media för privatanställda inom vård, omsorg och skola som jobbar inom verksamhet med offentlig finansiering.
Straffskalan är böter eller fängelse i upp till ett år.
Rätten fick igår höra en dold inspelning från det möte som hölls när Stine Christophersen varnades.
De åtalade – två chefer och en representant från Attendos HR-avdelning – skyllde på felsägningar under mötet och att texten med erinran var slarvigt formulerad.
Fallet har fått stor uppmärksamhet med bland annat SR:s radiodokumentär ”Det illojala vårdbiträdet” i del ett och två.
Attendo har dragit tillbaka den skriftliga erinran som delades ut, bett Stine Christophersen om ursäkt och lanserat utbildningsinsatser gällande uppförandekod och meddelarskydd.
Stockholms stad har i en särskild granskning av Attendos drift av Sabbatsbergsbyn, som består av drygt 100 lägenheter, bedömt företagets hantering av meddelarfriheten som en allvarlig brist gällande uppfyllandet av det avtal som trädde i kraft 2018.
Helhetsbedömningen är ändå att den vård som bedrivs är väl fungerande och att förtroendet går att återställa.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer