Regeringen fattar idag beslut om en lagrådsremiss som ska bana väg för den nya premiepensionsmodellen med sikte på ny lagstiftning och myndighetsstruktur till kommande sommar.
Den tidigare civilministern – med ansvar för offentlig upphandling – Ardalan Shekarabi presenterade lösningen vid en pressträff igår. Konturerna för modellen bestämdes av den tvärpolitiska pensionsgruppen tidigare i år men preciseras nu av regeringen.
Det nuvarande ansökningsförfarandet för fonder ersätts enligt förslaget med ett system där fonder till premiepensionens fondtorg väljs ut genom upphandling.
Fondtorgsnämnden blir en egen myndighet med ett kansli som är tänkt att lokaliseras till Botkyrka utanför Stockholm och med stöd av Pensionsmyndigheten som värdmyndighet med bland annat arbetsgivaransvar.
-Fondtorgsnämnden ska vara avgiftsfinansierad, där avgifterna styrs efter de behov som finns för upphandlingar och även att granska fonderna inför och efter upphandling, säger Ardalan Shekarabi.
Han betonar att fonderna ska upphandlas på ”strikt professionella och marknadsmässiga grunder”.
-Inga andra hänsyn ska tas än att erbjuda spararna så bra och prisvärda fonder som möjligt. För att säkerställa detta kommer upphandlingen att styras av lag, vilket innebär att politisk styrning av vilka fonder som ska erbjudas på fondtorget inte kommer att vara möjlig.
En statlig utredning har uppskattat att ett nytt system minskar antalet fonder från omkring 800 till högst 200. Den politiska vägledningen om antalet är förhållandevis vag med en lagrådsremiss som ställer krav på en bredd av fonder som ger pensionsspararna ”reell valfrihet”.
Ardalan Shekarabi sparar inte på orden när han beskriver reformen som ett sätt att komma bort från ”osäkra aktörer, domstolsprocesser och skurkaktiga metoder” där Allra-härvan fått symbolisera tidigare brister.
-Nu återtar vi den demokratiska kontrollen över pensionerna och den svenska välfärden. Med ett upphandlat fondtorg säkerställer vi ett pensionssparande av hög kvalitet som ger tryggare pensioner, säger Ardalan Shekarabi.
Från branschorganisationen Fondbolagens förening är kritiken däremot massiv. Enligt föreningen så skjuter regeringen och pensionsgruppen över målet eftersom bristerna på kontroll redan åtgärdats.
Fondbolagens förening ser enbart nackdelar med det man beskriver som ett komplext och stelbent upphandlingsförfarande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer