-Vi ska bli bäst i Sverige på upphandlingar. Det kanske inte är så ödmjukt att säga, men med upphandlingsrådet och andra åtgärder kan vi bygga vidare på en positiv trend där alltfler leverantörer är nöjda med kommunens upphandlingsarbete, säger Mohamad Hassan.
Efter valet hade han en nyckelroll i arbetet med att matcha ihop kommunens nya styre.
S, MP och L leder nu kommunen i minoritet efter en längre period med strikt blockpolitik där S-MP-V styrde fram till valet.
-Ser man till upphandlingsområdet så har vi nu möjlighet att få igenom förändringar som vi skrev motioner om som opposition. Vi ser det som en naturlig del i att stärka företagsklimatet och det har heller inte varit några samarbetssvårigheter med S och MP kring detta, säger Mohamad Hassan.
På vilket sätt då?
-Jag upplever att våra samarbetspartier förflyttat sig mot mitten i de här frågorna. Vi är också pragmatiska från respektive partier och ser hela tiden till nyttan för kommunen och att det inte ska röra sig om att upphandla för upphandlingens skull.
Vad kan upphandlingsrådet göra för skillnad?
-Vi behöver ett rådgivande organ där både kommunen och näringslivet finns med för att gå igenom generella upphandlingsfrågor. Det är unikt att näringslivet görs till en så viktig part som även får en form av utmanarrätt. Näringslivsrepresentanterna kan föreslå objekt som man vill se upphandlade och det går sedan vidare till nämnderna för prövning.
Mohamad Hassan nämner den arbetsmarknadsnämnd där han själv är ordförande som exempel. En översyn ledde till beslut nyligen om att upphandla fyra områden för vuxenutbildning.
Det har också inrättats nya upphandlingsutskott kopplade till kommunens nämnder för att stärka upphandlingsfrågor.
I själva upphandlingsrådet utsågs ledamöterna från den politiska sidan – en per parti – häromveckan och första sammanträdet planeras till 8 maj.
Näringslivet får delta med nio ledamöter som delas mellan Svenskt Näringsliv, Företagarna och handelskammaren. Idéburna organisationer får två platser i rådet.
Uppsala kommuns upphandlingschef Susanne Afzelius har tagit fram det reglemente som ska sätta ramar för upphandlingsrådets arbete.
Rådet ska exempelvis inte besluta om upphandlingar eller fastställa upphandlingsdokument.
-Med den gränsdragningen känner jag mig trygg med att upphandlingsrådet ska bli en positiv kraft med input till hur vi jobbar. Rådet är på sätt och vis en förlängning av ett arbete mot leverantörssidan som pågått i flera år för att bli en så attraktiv affärspartner som möjligt, säger Susanne Afzelius.
-Vi har jobbat mycket med bland annat bemötande, leverantörsdialoger, uppstartsmöten som är anpassade till olika former av upphandlingar samt att se över våra upphandlingsmallar. Det arbetet avspeglas säkert i att vi fått bättre leverantörsbetyg i mätningar.
Snittbetyget i mätningar av Nöjt kundindex – mätt enligt gamla ”skolskalan” 1-5 – har stigit tre år i rad, från 3,61 till 3,86.
Det är främst inom effektivitet, information och kommunikation som Uppsala kommun får ett högt betyg.
Susanne Afzelius tycker att det märks på flera sätt att upphandlingsfrågor värderas högt.
-Sedan årsskiftet utgör också upphandling en egen stab och har därmed kommit upp en nivå i organisationen, säger hon.
Staben som är knuten till kommunledningskoncernen står för större delen av upphandlingarna och i övrigt sker arbetet inom de kommunala bolagen.
Totalt genomför ”kommunkoncernen” upphandlingar för omkring fem miljarder kronor per år. Med runt 225 000 invånare är Uppsala fjärde störst i Sverige.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer