SLU fick nyligen högsta betyg av den statliga tillsynsmyndigheten Universitetskanslersämbetet, UKÄ, för arbetet med att främja hållbar utveckling, men nu höjs ambitionsnivån alltså ytterligare.
– Vi forskar och undervisar om flera av de stora utmaningarna i världen och vill ta ett ledarskap i miljöfrågor, säger SLU:s rektor Peter Högberg. Det är viktigt att visa att vi är med och bidrar på flera olika plan. Vi ska minska våra egna direkta utsläpp, men dessutom ska vår forskning, undervisning och fortlöpande miljöanalys ta fram och lyfta metoder som minskar de areella näringarnas negativa miljöpåverkan. Förutom mål om klimatneutralitet har SLU även skärpt målen om hållbar utveckling inom grundutbildningen.
SLU:s hela verksamhet har varit certifierad mot ISO 14001 sedan 2016 och nu har sex fokusområden valts ut som ska följas upp i det vanliga miljöledningsarbetet.
I målen ingår bland annat att SLU, som har stora jordbruksegendomar och skogliga försöksparker, ska köra alla egna maskiner på fossilfritt bränsle, att upphandling ska göras med klimatfokus och att SLU ska klimatkompensera för utsläpp som inte går att undvika. Sedan tidigare finns mål om SLU:s tjänsteresor.
– Jag är jätteglad för det här beslutet. Det ger oss möjlighet att agera mer och tydligare, och det kommer bli lättare att följa upp hur väl vi uppfyller våra mål. Vi har ett stort arbete framför oss, säger Johanna Sennmark, SLU:s miljöchef.
När det gäller utbildning för hållbar utveckling har SLU nu beslutat att integrera hållbar utveckling i alla utbildningsprogram och att fortsätta utbilda kursansvariga lärare i hållbar utveckling.
– Beslutet är en naturlig del av utvecklingsarbetet inom utbildningsområdet. Vi fick nyligen högsta betyg i UKÄ:s utvärdering av hur Sveriges universitet och högskolor arbetar med att främja hållbar utveckling. Att vi nu konkretiserar våra ambitioner ytterligare för de kommande åren är en bekräftelse på att UKÄ:s bedömning av SLU var riktig, säger Karin Holmgren, prorektor vid SLU.
Som skuldbelagd uppvärmningssyndare ska man inte förvånas över att politiker, som utgör de största kolkrediters bidragstagare, är de första som har anammat den nya vetenskaps- och människofientliga #klimatreligionen.
https://www.klimatupplysningen.se/2015/08/14/klimatforandringarna-bluffen-som-kostar-35-000-000-000-kronor-om-dagen/