För över 20 år sedan stod plasten PVC högt på den miljöpolitiska agendan och ifrågasattes från flera håll. Sedan dess har mycket hänt. I mars 2000 presenterade hela den europeiska PVC-branschen – med över 20 000 företag – ett frivilligt åtagande för att utveckla hållbara PVC-produkter.
Det var ett banbrytande initiativ som bland annat resulterat i att över fyra miljoner ton PVC-produkter hittills återvunnits, vilket sparat nästan åtta miljoner ton koldioxidutsläpp.
Arbetet har också inneburit att gamla tillsatser tagits bort, miljöpåverkan från tillverkningen minskat och dialogen mellan branschens intressenter ökat.
Tyvärr utesluts PVC-produkter i många offentliga upphandlingar hos kommuner, landsting och myndigheter än i dag.
Detta baseras på föråldrad kunskap om materialet och att livscykelperspektivet saknas.
Därför är det viktigt att Upphandlingsmyndigheten tar ledartröjan i arbetet mot en mer effektiv och hållbar offentlig upphandling som leder till att våra skattemedel används på bästa sätt och Sverige når våra klimatpolitiska åtaganden. Detta gäller även information som förmedlas i kriteriedokument och utbildningsmaterial.
PVC-branschens gedigna arbete har resulterat i att dagens PVC:
• har mindre koldioxidutsläpp: PVC är en av de plaster som orsakar minst utsläpp av koldioxid och förbrukar minst energi vid tillverkning, enligt statistik från Plastics Europe. Dessutom har tillverkare av PVC-råvaran åtagit sig att minska energiförbrukningen med 20 procent till 2020.
• har lägre totalkostnad: PVC ger produkter med lång livslängd. Därför används 80 procent inom byggsektorn. En studie från 2011 visar att PVC-produkter har lägst totala kostnader jämfört med alternativa material till golv, fönster och vatten- och avloppsrör.
• är cirkulär: I dag återvinns nästan 600 000 ton PVC-produkter årligen inom EU och målet är 800 000 ton till 2020.
PVC-branschens frivilliga åtagande visar handlingskraft för hållbar utveckling och att plasten PVC ingår i en cirkulär ekonomi.
Nu är det upp till myndigheterna att utveckla upphandlingen till ett strategiskt verktyg för Sveriges omställning mot cirkulär ekonomi för att nå de nationella miljömålen och globala hållbarhetsmålen.
Lena Lundberg
PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer