Investmentbolaget Stockwik har köpt Swedish Office Consulting AB, SOCAB, som bedriver konsultverksamhet inom nischen inköp och upphandling. Bolaget, som startades för sex år sedan, har ramavtal med omkring 100 kunder i offentlig sektor.
Transaktionen sker till en köpeskilling om 28 miljoner kronor. Med förvärvet följer en kassa om cirka 5 miljoner kronor vilket innebär att köpeskillingen på skuldfri basis uppgår till omkring 23 miljoner kronor.
– Få aktörer inom vår bransch är börsnoterade eller ägs av börsnoterade bolag. För SOCAB:s del ser jag det som en stor fördel att ha en stadig, stark och långsiktig ägare, säger grundaren Linnart Shabo som förbundit sig att stanna kvar som vd i minst tre år.
Stockwiks vd David Andreasson ser samordningsfördelar med andra bolag i koncernen.
– Utöver goda förutsättningar att fortsätta sin goda utveckling på egna premisser finns tydliga operativa synergier till flera av våra andra bolag i koncernen, säger han.
Intressant. Hur kommer det stå sig med jäv och likabehandling i framtiden? Stockwik äger företag i flera andra branscher som lämnar anbud i offentliga upphandlingar som upphandlingskonsulter utför. Spännande att ha både upphandlaren och anbudslämnande företag in-house samt vinstkravet från aktieägarna.
Stort grattis till samtliga parter.
Många förvärv på kort tid inom upphandlingsbranschen. Kommers som förvärvats av samma ägare som E-avrop. Tendsign som förvärvats av Mercell.
MF, Så länge bolaget har en strategi där systerbolagen och upphandlingskonsulterna inte arbetar mot samma upphandling lär det inte förekomma situationer där jäv är ett problem.
Både Kommers och E-avrop ägs av ett onoterat investmentbolag. B3 äger ju även Sentensia numera, som också är börsnoterade.
Oroande utveckling. Både när det gäller Socab och Sentensia (och Svefa f.d Fasticon och Know-IT) uppkommer risken för jäv när bolagen ingår i en större koncern som är aktiva med att lämna anbud i upphandlingar i andra delar inom koncernen. Men finns det något sätt inom ramen för LOU att hindra upphandlingskonsulter som ingår i större koncerner? Även Affärsconcept finns det etiska tveksamheter kring när Kommentus kan använda vinster från inköpscentralen för att hålla AC under armarna. Det luktar osund konkurrens. Kanske borde Kommentus sälja AC till en privat aktör utan osunda koncernkopplingar så att det finns ett fristående bolag på marknanden? Ja det finns ett par fristående bolag kvar, men de blir färre och färre.