När Stockholms stad i fjol upphandlade upphandlingskonsulter tillfrågades anbudsgivarna efter mervärden som kunde bidra till och förbättra stadens upphandlingsarbete. Företag som bedömdes ha denna förmåga fick vid anbudsutvärderingen avdrag med 15 eller 30 procent från timpriset.
Frågor om utvärderingsmodellen kom redan under upphandlingens frågor-och-svar-fas. Det klagades på att modellen var oprecis i och med att önskade mervärden inte var specificerade, utan att det bara sas att de skulle ”erbjudas staden utan kostnad”.
Inom branschen vädrades misstankar om att upphandlingen var upplagd för att resultera i fortsatt samarbete med vinnaren Affärsconcept. Överprövning i två instanser gav Stockholms stad rätt.
Frågan om hur har Stockholms stad har utnyttjat de mervärden man betalat för går till Henrik Svenonius, upphandlingsstrateg vid stadsledningskontoret:
– Staden är nu i full gång med att genomföra uppföljningsmöten med samtliga leverantörer på avtalet. Ett av syftena med dessa möten är att samla in konsulternas erfarenheter av upphandlingsverksamheten i delar av staden och vilka goda exempel som kan spridas vidare.
Han beskriver dessa möten som viktiga för att hämta lärdom om vilka områden som staden kan öka sin samordning inom.
– Ambitionen är att bli bättre på att ta tillvara på och sprida erfarenheter och goda exempel samt att bland annat öka samordningen av upphandlingar där så är motiverat.
Stockholms stads upphandlingsorganisation är både omfattande och komplex. Ansvaret för anskaffning är i hög grad delegerat till stadens 31 nämnder och 17 bolag med en total fakturering på 26 miljarder årligen och över 100 000 fakturor.
– Genom att ställa krav på en närmare återkoppling från de externa upphandlingskonsulterna skapas ökade förutsättningar till förbättring och kvalitetshöjning.
De mervärden staden hittills tagit del av från Affärsconcept avser främst utbildningsplatser och seminarier.
– Utbildningsplatserna har nyttjats av upphandlare, men även erbjudits till och nyttjats av beställande chefer i stadens verksamheter som ett led i stadsledningskontorets strävan att stärka stadens beställarkompetens, summerar Henrik Svenonius.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer