Enligt Upphandlingsmyndigheten är det i dag inte tillåtet att i upphandlingen efterfråga en särskild märkning. Men detta kommer att ändras i de nya upphandlingslagarna.
– Hur de här nya reglerna ska tolkas och tillämpas i praktiken är någonting som är omdiskuterat, enligt Lisa Sennström, enheten för policystyrning på Upphandlingsmyndigheten.
Upphandlingsmyndigheten deltar i ett nordiskt projekt som handlar om tolkning och tillämpning av reglerna kring märkning och miljöledningssystem i de nya upphandlingsreglerna. Projektet heter ”Green growth through procurement”. En gemensam nordisk tillämpning av regelverket om offentlig upphandling bedöms kunna ge en rad fördelar.
– De nya direktiven från 2014 öppnar upp för att det ska vara möjligt att, under vissa förutsättningar, kräva ett särskilt märke som bevismedel för att upphandlingsföremålet uppfyller de egenskaper som krävs. Upphandlande myndigheter ska även godta andra märken som uppfyller likvärdiga märkeskrav. Dessutom ska andra bevismedel godtas om leverantören inte haft möjlighet att få tillgång till märkningen inom den angivna tidsfristen, till exempel teknisk dokumentation, säger Lisa Sennström på Upphandlingsmyndigheten.
Som en del av det nordiska projektet har nationella seminarier arrangerats i de olika nordiska länderna, i syfte att uppnå en nordisk samsyn kring tolkningen och tillämpningen av märken och miljöledningssystem i de nya upphandlingsreglerna.
Ett av dessa seminarier hölls i början av september och Lisa Sennström kan konstateras att diskussionerna under seminariet visade det finns både möjligheter och utmaningar med det nya regelverket.
– En möjlighet är så klart att en ökad användning av märken leder till att upphandlande myndigheter behöver lägga mindre tid på uppföljning av de krav man ställer. Potentiellt kan det även underlätta själva kravställandet. En utmaning är bland annat hur upphandlande myndigheter ska bedöma vad som är likvärdiga märken. Här finns det behov av upphandlingsstöd kring hur denna bedömning ska göras. En risk är även att små- och medelstora företag missgynnas om specifika märken krävs i upphandlingen, säger Lisa Sennström.
Resultatet av projektet ska sammanfattas i en gemensam nordisk guide.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer