Vårdrelaterade infektioner leder årligen till cirka 700 dödsfall som kostar samhället 3,7 miljarder kronor, enligt en rapport (pdf) från fackförbundet Kommunal. Trots det prioriteras inte arbetet mot vårdrelaterade infektioner, menar Kommunal.
I Kommunals rapport, Livräddarna – en rapport om lokalvårdare i hälso- och sjukvården, ger fackförbundet förslag på lösningar på hur det arbetet ska kunna utvecklas. Bland annat vill man likställa lokalvårdarnas roll inom hälso- och sjukvården med kirurgens som båda, menar förbundet, påverkar liv och död. I kampen mot bakterierna anser rapporten att städning av hög kvalitet är livsviktigt och att satsningar på lokalvårdarna räddar liv.
– Lokalvårdarna är livsviktiga för patientsäkerheten, det är hög tid att de även behandlas utifrån det, säger Emma Ölmebäck, gruppchef för vård och omsorg på Kommunal och författare till rapporten.
Hon pekar på att lokalvårdare på sjukhus är ett kvalificerat yrke som kräver rätt utbildning. Utbildad personal i kombination med en god arbetsmiljö har, enligt Kommunal, visat sig ge stora framgångar i kampen mot vårdrelaterade infektioner. Enligt fackförbundet försämrar stress och dåliga arbetsvillkor lokalvårdarnas möjlighet att utföra ett bra arbete.
Rapporten pekar också på att konkurrensutsättning av städning på sjukhushar negativa effekter. Enligt rapporten bidrar konkurrensutsättningen till pressade priser, vilket anses påverka kvalitetsutvecklingen negativt. Dessutom, menar rapporten, försvårar konkurrensutsättningen det viktiga teamarbetet mellan vård- och städpersonal.
– De goda exempel vi har hittat har samtliga gemensamt att vård- och städpersonal arbetar i team. En teamorganisation är svårt att skapa om städverksamheten bedrivs av ett externt företag, säger Emma Ölmebäck.
Alla Kommunals skyddsombud på region- och länssjukhus som Kommunal intervjuat i arbetet med rapporten anser att städning på sjukhus inte är en verksamhet som lämpar sig för konkurrensupphandling.
Rapportens föreslår bland annat att slopa marknadsstyrningen, ställa krav på utbildning, även hos visstidsanställda, och att lyfta lokalvårdarnas arbete genom att se till att lokalvårdare är representerade i samtliga sjukhusledningar.
Dessutom menar rapporten att man ska integrera lokalvårdarna i vårdteamet, förbättra arbetsvillkoren och reglera städningen genom lagstiftning.
“Städningen inom hälso- och sjukvården är svagt reglerad trots att den har stor betydelse för patientsäkerheten. Det måste finnas tydligare krav på hur lokalvården ska utföras. Patientsäkerhetslagen måste förstärkas så att städningen regleras utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv”, står det i rapporten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer