När Ukraina kämpar med att hålla i gång näringslivet trots kriget borde svenska leverantörer – och i förlängningen svensk offentlig sektor – stötta i det arbetet.
Det anser Kristin Tallbo, hållbarhetsstrateg på Adda.
”Som huvudprincip måste vi våga stanna i Ukraina, för när kriget upphör kommer Västeuropas affärsrelationer med Ukraina att vara avgörande för återuppbyggnaden. Det kan innebära att offentlig sektor ibland behöver acceptera ofullständiga leveranser och längre leveranstider, skriver hon i en krönika på inköpscentralens webb.
Hon räknar upp några punkter för vägledning till offentlig sektors leverantörer:
- Identifiera och bedöm negativ påverkan på egna anställda, anställda hos leverantörer samt civilbefolkningen. Utgå från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och ta hänsyn till negativ påverkan som går långt utöver omständigheterna i tillverkningen. Inte minst artikel 3: Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.
- Håll kontakt med anställda, leverantörer och civilsamhällesorganisationer, för att hålla igång affärsrelationerna och fråga om deras behov. Var i Ukraina befinner sig era affärspartner? Är de del av statens program? Går det att förlänga leveranstiden? Kan ni hjälpa till med omplacering av anställda? Kan ni fortsätta att betala ut löner eller betala leverantörer i förtid?
- Beakta säkerheten för personer på plats. Vissa åtgärder, som publika uttalanden, kan innebära en risk för anställda.
- Använd ert inflytande för att via branschorganisationer, affärspartner och andra aktörer påverka andra att agera på liknande sätt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer