Inköp och upphandling på Göteborgs Stad har tagit fram en vägledning för cirkulär ekonomi.
Syftet är att stadens beställare ska bli bättre på att tänka mer cirkulärt i sina inköp.
– Vi måste ställa om hur vi gör inköp i staden så att vi går ifrån slit- och slängsamhället. Vi behöver tänka långsiktigt och ta tillvara på redan gjorda investeringar. Ett exempel är att återbruka och ett annat är att köpa bra kvalitet istället för billigt, säger Ingrid Wadman, miljöspecialist på Inköp och upphandling.
I vägledningen finns praktiska tips som kan användas i en inköpsrutin. Dessutom råd kring hur man ska göra och tänka för att effektivisera sina inköp – i de fall man verkligen behöver köpa något nytt.
– Man brukar säga att det bästa köpet är det som aldrig blir av, säger Ingrid Wadman.
I vägledningen finns också tips kring hur man gör mer miljövänliga inköp.
Arbetet med att göra Göteborgs Stad till en mer cirkulär stad finns med i flera av stadens politiska mål. Göteborgs Stad har bland annat ett nytt miljö-och klimatprogram, där en av strategierna är cirkulär ekonomi.
Det mesta som köps har oavsett seriösa ambitioner vid inköp tillverkats av giriga företag som lagt tillverkning av delar eller allt i ett låglöneland med tillhörande kvalitet och vi ser idag många som kringgår funktionen med inköpskontroll genom att personal själv tar bilen till Jula, Ikea, biltema mm och drar med till jobbet pga egna små konton för att minska kostnader. Ett dagis jag besiktade hade själv kopplat livsfarliga sladdar till mysbelysning det inköpt av personal med intresse för heminredning och använt i uttag som saknade jordfelsbrytare.
Sen har vi återbruk kan vara direkt livsfarligt eftersom produkterna som redan finns kan ha gjort sitt kvalitetsmässigt och ha dolda brister.
Bättre att sälja av gammalt till loppisar eller skrota.
Bygg o flyttkarusellerna och förtätning av städer inom kommunerna är nog största boven för miljön.