– Vi bedömer att en upphandling ger bäst förutsättningar för en trygg vård och en långsiktig och förutsägbar samverkan med privata vårdgivare. Med en upphandling kan vi trygga tillgången på psykiatrisk vård och samtidigt ha kvar privata utförare och därmed en valfrihet för patienten, säger S-politikern Torbjörn Holmqvist efter beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden att avveckla vårdvalet inom vuxenpsykiatrin.
Upphandlingsfrågorna vållade rejäl debatt när nämnden träffades nyligen och från delar av oppositionen – M, KD och SD – framfördes krav på att behålla valfrihetssystem som bygger på tydliga leverantörskrav och en genomtänkt ersättningsmodell.
”En övergång till ett upphandlingsförfarande innebär att kontinuiteten riskerar att brytas för patienterna vid varje ny upphandling om leverantören byts ut.” framhåller M och KD i en reservation.
Region Östergötland kommer nu att börja arbetet med upphandlingar för psykiatri gällande både vuxenpatienter samt barn och ungdomar med sikte på att kunna skriva avtal som startar 1 juli 2021.
Av Region Östergötlands beslutsunderlag framgår att valfriheten inom vuxenpsykiatrin ökat tillgängligheten genom att andelen privata vårdgivare nästan fördubblats till 35 procent av de totala patientvolymerna.
Men det har skapat problem med en snedfördelning där patienter med svårare sjukdomsbild i liten utsträckning väljer en privat vårdgivare och samordningen av vårdprocesser mellan olika vårdgivare har bitvis fungerat dåligt.
Region Östergötlands vårdval för vuxenpsykiatri har en årsbudget på omkring 260 miljoner kronor.
Regionens politiska majoritet består av S, C, L och MP.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer