Unga kineser som studerar bokföring eller företagsekonomi tvingas inte sällan att arbeta på elektronikfabriker som ”praktik” inom sina utbildningar. Ofta är arbetsuppgifterna irrelevanta för utbildningen, men om studenterna vägrar blir de utan examen.
I studien Servants of servers har Danwatch intervjuat 25 unga kinesiska studenter i Zhongshan. Det framgår att det är vanligt med övertidsarbete och nattskift, något som inte är tillåtet enligt kinesisk arbetslagstiftning.
Studenterna arbetar hos underleverantörer som Wistron till kända servertillverkare som Dell, Lenovo och HP.
Danwatchs granskning, som har fått den danska statliga inköpscentralen att agera, belyser vikten av att upphandlande myndigheter ställer sociala krav på mänskliga rättigheter, arbetsrätt och arbetsmiljö i sina upphandlingar, och följer upp dem. Detta är något som EU:s nya upphandlingsdirektiv också förespråkar.
I ett brev till SKL Kommentus beskriver Mats Jentzen, nordisk marknadsdirektör vid Dell, företagets både djupa och komplexa leverantörsled. Han uppskattar när organisationer som Danwatch uppmärksammar missförhållanden i underleverantörsled som man själva inte fångat upp. I detta fall har Dell instruerat Wistron att inte nyttja studentarbetskraft vid Dells linjer och dessutom krävt att fabriken fortsätter betala/husera/ge mat till studenterna under resten av terminen.
Uppdaterat 2015-10-13 med Dells reaktion på att Wistron inte möter Electronics Industry Citizenship Coalitions krav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer