På bara några månader gick Mattias Ribbing från att undervisa i musik, dans, svenska och it, till att koras till Sveriges minnesmästare. Inte för att han fötts med en extraordinär talang, utan för att han medvetet tränat sig till ett bättre minne.
– I skolan lär vi oss vad vi ska kunna, men inte hur vi ska kunna minnas allt. För de flesta av oss har metodiken bara varit att läsa samma text om och om igen, säger Mattias Ribbing när vi träffas på hans några kvadratmeter stora kontor, inhyst i ett kontorshotell i Årsta i utkanten av Stockholm.
Utöver en bärbar dator finns det böcker, några lösa blad och ett flertal kortlekar. Block och pennor lyser däremot med sin frånvaro. Mattias Ribbing för aldrig några noteringar under möten. Inte på papper i alla fall, utan det han vill minnas arkiverar han i huvudet.
– För att stärka sitt minne måste man börja med att träna upp sin visualiseringsförmåga. I grunden handlar det om att tänka i bilder. På så sätt kan man lära sig att skriva direkt i hjärnan.
Beroende på vad du ska minnas finns det olika metoder. Det kan exempelvis handla om siffror, kortare eller längre texter, men också om att koppla namn till ansikten. För att komma ihåg långa sifferkombinationer har Mattias Ribbing kopplat alla tvåsiffriga tal upp till 99 till ett föremål.
På så sätt har han bland annat lyckats memorera ordningen på över tio blandade kortlekar och mer än 1 000 binära siffror i följd. Något som också gav svenska landslaget en silvermedalj vid senaste VM i minne som ägde rum i London.
Visst, att lägga tio kortlekar på minnet kan tyckas extremt, men alla kan bli bättre genom minnesträning, påpekar han.
– Under de år jag tränat andra i att minnas har jag aldrig stött på ett hopplöst fall. Folk vänjer sig ofta vid sitt dåliga minne, men man måste komma ihåg att det finns mycket att vinna på att stärka det. Genom att snabbt lära dig namnen på de människor du träffar eller riva av de tio punkterna du tänkt ta upp på mötet utan att läsa innantill, gör du ett superintryck.
Hur är det då möjligt att lagra så mycket i huvudet? Mattias Ribbing illustrerar minnet som olika databaser med ett flertal mappar och undermappar. När han hör något han vill minnas sorterar han in det i den del där det hör hemma.
– Det är lättare att göra analyser av det du jobbar med när allt finns i hjärnan. Med ett stärkt minne får du också betydligt bättre koncentrationsförmåga.
Just koncentration är något som blir allt viktigare för att lyckas i arbetslivet, spår Mattias Ribbing.
– Vi utsätts för fler och fler intryck i dagens samhälle och risken är hög att man splittras. Därför tror jag att förmågan att kunna stänga av blir en framgångsfaktor i framtiden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer