-Upphandlingsformen ökar möjligheterna för nystartade, små- och medelstora företag samt lokala leverantörer att konkurrera om kontrakten över tid. Vi kommer arbeta med upplägget för detta nya arbetssätt och kommer bjuda in intresserade leverantörer till en dialog i närtid, säger upphandlingschef Tina Storbjörk.
Tidigare har kommuner i bland annat Uppsala län och Västernorrlands län arbetat med Dis för leveranser av livsmedel.
Efter politiskt beslut i personal- och organisationsutskottet kommer Växjö kommun nu att införa ett dynamiskt inköpssystem som öppnar för leveranser till en eller flera mindre enheter inom kommunen samt flexibilitet när det gäller att leverera under hela avtalsperioden eller delar av densamma.
Leverantörer har även möjlighet att ansöka om att delta i konkurrensen inom ett eller flera produktområden.
Växjö kommun använder sig idag av ramavtal med leverantörer av färsk frukt, grönsaker och rotfrukter i större volymer.
Den nya DIS-modellen lyfts av kommunen fram som ett led i arbetet att skapa möjligheter för mindre och lokala förtag att bli leverantörer till Växjö kommun.
-Det här gynnar både företag och kommunens invånare. Småskaliga leverantörer kan delta, samtidigt som vår måltidsorganisation ges ännu bättre förutsättningar att laga närproducerade måltider som ger en positiv påverkan på folkhälsan, till våra barn, elever och omsorgstagare, säger centerpartistiska kommunalrådet Andreas Olsson i ett pressutskick.
Låter som ett bra och innovativt upplägg. Ska bli intressant att se utfallet!
Blir intresserad av hur detta fungerar i praktiken.
Hur väljer man vilken leverantör i det dynamiska inköpssystemet som ska leverera? Görs varje livsmedelsbeställning som en förnyad konkurrensutsättning och efterannonseras? Eller gör man förnyade konkurrensutsättningar med jämna mellanrum för leverans under längre tid?
Ska bli kul att höra erfarenheter när det använts ett tag!