PwC har på kommunens uppdrag granskat hanteringen av ett statsbidrag och specifikt sju miljoner kronor som gått till kultur- och fritidsförvaltningen.
Kritiken är omfattande med slutsatsen att en studieresa omgärdats av en mängd brister utifrån ett rättsligt perspektiv. PwC:s bedömning är att Botkyrka kommun brutit mot de egna upphandlingsriktlinjerna och LOU genom bristande dokumentation och överskridna direktupphandlingsgränser.
Ledningen för kultur- och fritidsförvaltningen har försvarat hanteringen med att LOU:s konstnärsundantag gick att tillämpa. Den förklaringen avvisas av PwC:
”Det unika skulle bestå i bolagets förmåga att låta deltagarna ta del av kulturella uttryck och omsätta dem i praktiken. Dock bedömer utredningen att det är tveksamt om de tjänster som utfördes, (såsom workshops, schemaläggning och bokning av resa och uppehälle) verkligen omfattas av konstnärsundantaget.”
Kommundirektören Chris Österlund är också hård i sin kritik i en kommentar på kommunens webbplats:
– Det som är så tråkigt med det här är att det inte är frågan om ett enstaka misstag, en engångsföreteelse eller ens på sina håll dålig kunskap. Utan det är att man har tagit sig rätten att runda regelverket för att man tycker att verksamheten går före formalian. Och det är allvarligt i sig därför att det underminerar förtroendet för alla oss som jobbar i offentlig förvaltning och för kommunen som helhet.
I det åtgärdspaket som kommunen nu beslutat om ingår bland annat att ge tre chefer sparken och att omgående rekrytera två controllers ”med inriktning på upphandling och uppföljning av avtal”.
Så konsekvensen är i slutändan en ökad kostnad för skattebetalarna i form av två nya pappersvändare. Vi får ju anta, att givet kommuners vurmande för att fler händer/läs chefer ger kvalitet så kommer de tre avskedade att ersättas med nya talanger.
Det är ökade kostnader om sju miljoner som ligger till grund för det här, och två nya controllers ska alltså förhindra att det sker igen. Det betyder tvärtom sänkta kostnader.
Sådant här händer när inköpsriktlinjer inte följs min uppfattning är av egen erfarenhet att Botkyrka kommun har och alltid har haft en kunnig och kvalificerad upphandlingsenhet/
funktion och utgår också ifrån att kommunfullmäktige beslutat om vad som ska gälla vid upphandling men också vad som ska gälla vid öronmärkta statsbidrag och övriga budgeterade medel.
Tyvärr finns det alltid tjänstemän på alla nivåer som hittar på skäl för att kunna kringå regler.