En arbetsgrupp inom arbetarkommunen i Stockholm har tagit fram en rapport (pdf) kallad “En Socialdemokratisk ekonomisk demokrati”. Där vill man se ändringar i LOU för att ge löntagarägda företag företräde i offentliga upphandlingar.
Representantskapet har beslutat att: “Stockholms arbetarekommun driver frågan om att stärka löntagarägda företags möjligheter att verka i relation till den proposition om ny LOU som regeringen planerar till 2017.”
Rapporten anser att “Även lagen om offentlig upphandling (LOU) har visat sig ligga i vägen för löntagarägda företag som sällan klarar konkurrera med stora multinationella företag på en fri marknad. Stora företag har vid flertalet tillfällen visat sig vinna upphandlingar igenom att lägga orealistiskt låga anbud. Detta trots att non-profit företag inom offentlig sektor visat sig ha högre personaltäthet än både kommunal och privatägda alternativ”.
I arbetsgruppen bakom rapporten återfinns bland annat Annika Strandhäll, Sveriges socialförsäkringsminister.
Varför bryta mot en grundprincip inom LOU (likabehandlingen) för att ge vissa företag fördel framför andra. Det finns redan verktyg om man är rädd för prisdumpning. Det går under rubriken “onormalt låga anbud”. Nej, det här känns som (tillsammans med “Vita jobb modellen”) ännu ett led av “åtgärder” mot en elegant transparent, likabehandlande och proportionerlig grundprincip för upphandling till förmån för socialismen och facket mot de “onda företagen”. Illaluktande… minst sagt.