Gösta Ljungberg, sourcingexpert på PA Consulting Group i Sverige, menar i ett debattinlägg i Dagens samhälle att även om Lagen om offentlig upphandling medfört stora förbättringar i svensk offentlig upphandling äter processen runt överprövning av tilldelningsbesluten upp stora delar av de ekonomiska vinsterna med regelverket.
Han har räknat fram att överprövningarna kostar minst 300 miljoner kronor om året genom att räkna med de 1.403 överprövningar som gjordes under 2015 med en genomsnittlig kostnad på 200 000 kronor per överprövning. Han lägger också till all den tid som processerna tar med den kostnad det innebär där “stora projekt blir stillastående med personal och konsultkostnader tickande i väntan på att få fortsätta”, som han uttrycker det i inlägget.
Därför föreslår han att myndigheter kan ansöka om att få kontinuerlig extern granskning av upphandlingsprocessen för de upphandlingar som vid försening får stor ekonomisk påverkan eller allvarlig negativ samhällspåverkan.
“Vid eventuell överprövning är det granskarnas uppgift att fastställa om grunderna för överprövning är rimliga eller inte. Härmed läggs grunden för en snabb handläggning i första instansen avseende prövningstillstånd, avtalsspärr eller fortsatt normal handläggning i domstolsinstanserna”, skriver Gösta Ljungberg i inlägget och menar att den granskande instansen ska utses av domstolarna och att kostnaden för detta skulle kunna bli cirka 3 miljoner kronor årligen – alltså en rejäl besparing.
Han ser slutligen flera positiva effekter av dessa granskningar. Förutom minskat tryck på domstolarna även “ökad kvalitet i de offentliga upphandlingarna samt kunskapsöverföring från de granskande juristerna till de som genomför upphandlingarna på myndigheterna”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer