Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier är färdigformulerade krav som offentliga verksamheter kan använda för att utföra hållbara upphandlingar.
Kriterierna är frivilliga att använda och är framtagna för att underlätta upphandlingsprocessen då de är avstämda mot upphandlingslagarna och gällande rättspraxis. De är mer långtgående än gällande lagstiftning.
Kriterierna är uppdelade i tre nivåer: bas, avancerad och spjutspets. Myndigheten anser att upphandlande myndigheter bör utgå från resurser och behov när de väljer vilka kriterier och vilken nivå de vill använda.
Nu har myndigheten tagit fram nya hållbarhetskriterier för engångstextilier för sjukvården i samarbete med en expertgrupp bestående av representanter från näringslivet, landstingen och en miljömärkningsorganisation. De nya kriterierna föreslås omfatta operationstextilier, arbetskläder, sänglinnen, patientkläder, besökskläder, handdukar och skyddsrockar.
De föreslagna kriterierna omfattar krav på miljö- och hälsofarliga ämnen såsom ingående ämnen i färgämnen, flamskyddsmedel och vattenavvisande eller vattentäta funktioner. Även krav på redovisning av materialslag, av produktens klimatpåverkan och krav på viss andel biobaserat plastmaterial ingår.
Kriterier för socialt ansvarsfull upphandling är under utveckling och ingår däremot inte i det utkast som myndigheten sammanställt.
Upphandlingsmyndigheten anser att det är viktigt att så många som möjligt lämnar synpunkter på kriterierna för att maximera deras användbarhet och för att de ska fungera väl på den svenska marknaden och bevismedel måste finnas tillgängliga.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer