Många upphandlare vänder sig till Glasbranschföreningen med frågor om hur man handlar upp glasarbeten så att de säkerställer både pris och kvalitet över hela avtalstiden. Föreningen anser att det inte är lätt att svara på, speciellt inte eftersom det finns många åsikter om vad som ska vara vägledande: pris, kvalitet, miljöhänsyn eller annat prioriterat område. Oavsett åsikt gäller det att hitta en god balans mellan de olika intressena.
Glasföretagens material kan inte jämställas med ”skruv och mutter”, menar föreningen.
– De senaste åren har vi märkt att allt fler efterlyser tydligare riktlinjer för hur man lämpligast handlar upp glastjänster. Det är önskemål som kommer både från företag och upphandlingsenheter. Glasbranschen skiljer sig nämligen i många hänseenden från övriga branscher inom byggsektorn, vilket gör att upphandlingsmodeller som används för andra entreprenörsgrupper är direkt olämpliga för att handla upp glastjänster, säger Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen.
Glasbranschföreningen har därför tagit fram en guide (pdf) med konkreta tips på vad ansvariga upphandlare bör tänka på när de ska handla upp glasmästeriarbeten.
– Ett problem vi ofta stöter på i upphandlingar av glastjänster är att alltför stort fokus läggs på lägsta pris, utan krav eller viktning på kvalitet. Dessutom frågar allt fler kommuner efter pris per timme och procentpåslag på material, vilket leder till att det ofta är svårt att avgöra vem som i slutändan gör bäst jobb till lägst kostnad. Det blir också svårt för beställaren att utvärdera och följa upp en leverantör, säger Mikael Lindström, projektledare för glasmästeriföretagen i Glasbranschföreningen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer