I rapporten “Cost Overrun and Procurement Competence in Sweden” drar han slutsatsen att samlade åtgärder för högre upphandlingskompetens både kan spara upp till två procent av BNP (ungefär 100 miljarder kronor) och öka kvalitén på offentliga inköp.
Men enligt Giancarlo Spagnolo, professor i nationalekonomi vid SITE som en del av Handelshögskolan i Stockholm, kräver det samlade insatser.
Med influenser från USA och Storbritannien föreslår han satsningar på:
* Särskilda magisterprogram i offentlig upphandling och där särskilt KTH lyfts fram som ett tänkbart lärosäte.
* Karriärvägar som är tydligare med möjligheter till befordran och högre löner, kopplat till ökade kompetenskrav vid rekryteringar.
* Bättre utvärderingar av offentlig upphandling genom systematisk insamling och analys av data utifrån grundprincipen att ”utan data är det omöjligt att mäta upphandlingsprestation och därför även omöjligt att belöna bra och kompetent upphandling.”
-I Sverige har vi oftast inga effektiva övervaknings- och incitamentsmekanismer, vilket innebär en stor risk att kvaliteten på offentligt upphandlade varor och tjänster blir lägre än vad den skulle kunna vara. Och därför är det mycket viktigt att samla in data under alla stadier av upphandlingsprocessen. Det skulle göra det möjligt att följa upp pris och kvalitet på levererade varor samt utvärdera hur den upphandlande enheten presterar, säger Giancarlo Spagnolo, som tidigare varit var forskningschef vid den nationella upphandlingsbyrån Consip Spa i Italien.
Hans slutsats utifrån rapportens fallstudier och forskningsgenomgång är att Sverige för närvarande verkar ”sakna alla delar som ingår i ett framgångsrikt ramverk för upphandling”.
-Att se på upphandlingar som en rent administrativ uppgift är ett stort misstag. Yrket är betydligt mer komplext. Förutom juridisk kompetens kräver effektiva upphandlingar även kompetens inom teknik, förhandlingar, ekonomi, finans och projektledning. Om vi inte snabbt investerar i denna kompetens kommer de problem vi sett i svenska offentliga upphandlingar under de senaste åren att mångdubblas, säger Giancarlo Spagnolo.
Rapporten är en del av tankesmedjan SNS forskningsprojekt Hållbar samhällsbyggnad och presenterades vid ett webbinar. Den finns även i svensk sammanfattning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer