En summering för 2022 visar att 90 personer fick arbete och ytterligare 52 praktikplatser genom de sysselsättningskrav som är inskrivna i Göteborgs Stads avtal.
Det är en ökning från 2021 då totalt 84 göteborgare, många av dem långtidsarbetslösa med försörjningsstöd, hjälptes till sysselsättning.
Göteborgs Stad har också använt sig av Upphandlingsmyndigheters beräkningsmodell för den samhällsekonomiska effekten av sociala hänsyn i upphandling
Enligt Göteborg Stad sker det för första gången i större skala med en beräkning att 75 individer som fick sysselsättning i minst ett halvår 2021 genom Göteborgs Stad gav en samhällsekonomisk vinst på 16 miljoner kronor.
– Det är en vinn-vinn-vinn-modell. Social hänsyn är bra för både individ, leverantör och offentlig sektor, kommenterar Anna Jansson, specialist på social hänsyn vid Göteborgs Stads förvaltning för inköp och upphandling, i ett pressmeddelande.
Under 2022 användes 125 av Göteborgs Stads upphandlingar för att ställa krav om social hänsyn där leverantören förbinder sig att skapa arbetstillfällen.
Sedan 2013 har staden som en särskild resurs en stödfunktion för social hänsyn där de fyra tjänsterna bemannas av två förvaltningar: Inköp och upphandling samt Arbetsmarknad och vuxenutbildning.
Anna Jansson är en av stödfunktionens experter och ser ett stort intresse från leverantörsmarknaden.
– Att få stadens leverantörer att vilja samarbeta med oss är inte den stora utmaningen. Utmaningen är att matcha leverantörernas behov och kompetensen hos de arbetslösa, säger Anna Jansson,
Gällande riktlinjer i Göteborgs Stad styr att krav på social hänsyn ska ställas i upphandlingar där det är möjligt och lämpligt.
– Vi har inte full insyn i alla förvaltningars och bolags egna upphandlingar och kan därför inte säga hur stor andel som har med krav på social hänsyn, säger Anna Jansson till Upphandling24.
– Men vi försöker ha mycket dialog och hålla regelbunden kontakt med upphandlande enheter i staden. Då har vi bäst chans att forma bra krav inom de områden där det finns personer som bli aktuella för jobb. På det sättet har också Arbetsmarknad och vuxenutbildning möjlighet att skapa insatser som rustar personer för jobb inom de områden vi vet blir aktuella. Generellt har vi störst fokus på att göra bra matchningar så att personerna blir kvar i jobb.
I Göteborgs Stad har arbetet hela tiden varit inriktat på ”riktiga jobb” för att få personer att i så hög utsträckning som möjligt gå till egenförsörjning.
Inriktningen och modellen med en stödfunktion väcker intressen från andra upphandlande myndigheter
– Många tar inspiration från vårt arbete. Under förra året hade vi ett utbyte med blad andra Lunds kommun, Region Gotland och Ludvika kommun, säger Anna Jansson
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer