När allt fler blir allt äldre ökar kraven på både kvalitet och effektivitet inom svensk äldreomsorg. På uppdrag av Socialdepartementet tog SIS, Swedish standards institute, tillsammans med ett 70-tal aktörer inom äldreomsorgen, förra året fram en kvalitetsstandard som utgår från de äldres behov. Den omfattar självklarheter som att få vistas utomhus, kunna påverka maten och ha möjlighet att umgås med andra.
– Tack vare den här standarden behöver inte regeringen detaljlagstifta kring äldreomsorgen. SIS har tillsammans med en mängd olika intressenter, som frigjort sig från ideologiska låsningar, tagit fram tydliga vägledningar för alla kommuner som vill fokusera på kvaliteten i omvårdnaden, sa Thomas Idermark, vd på SIS, när kvalitetsstandarden blev klar.
Enligt Swedacs generaldirektör, Peter Strömbäck, kan certifieringen bidra till kvalitetssäkrad och jämlik omsorg samtidigt som den sparar kommunala resurser.
– En certifiering mot den här standarden blir win-win för alla inblandade. Resurserna i vården utnyttjas bättre, jämlikheten och livskvaliteten inom äldrevården ökar samtidigt som vårdgivaren får en kvalitetsstämpel, säger Peter Strömbäck.
Men trots att kvalitetsstandarden funnits i ett år har inga vårdgivare ansökt om att certifiera sig mot standarden. Nu vill Strömbäck att fler ser möjligheterna och nyttan med systemet, inte minst inom vård och omsorg:
– Mycket inom svensk vård och omsorg är bra, men det finns brister och behov av förbättrad kvalitetssäkring. Våra verktyg skulle kunna göra stor nytta även där.
Systemet står och väntar, kvalitetsstandarden finns. Den inkluderar alla riktlinjer och lagstadgade krav och kan användas av kommuner dels som krav i upphandling av äldreomsorg och dels som utvecklingsverktyg för äldreomsorg i kommunal regi. Konkret innebär systemet att vårdgivare kontrolleras och certifieras av företag som i sin tur granskas, ackrediteras, av myndigheten Swedac.
Kvalitetsstandarden för vård och omsorg kan även användas av kommuner som krav i en upphandling av äldreomsorg, eller som utvecklingsverktyg för äldreomsorg i kommunal regi, påpekar Strömbäck:
– Certifiering under ackreditering är ett internationellt vedertaget sätt att säkerställa kvalitet inom en lång rad branscher. Inom äldreomsorgen kan det bidra till en höjd lägstanivå och till fortsatt utveckling för de som redan håller bra kvalitet. Samtidigt minskar kommunernas behov av att genomföra tillsyn, eftersom den sköts av certifieringsorganen, säger generaldirektören.
Swedac är en svensk myndighet som arbetar med att kvalitetssäkra olika samhällstjänster. Varor och tjänster kontrolleras av ackrediterade företag och organisationer som i sin tur regelbundet granskas av Swedac. Bilbesiktningen, butiksvågar och medicinska laboratorier är kända exempel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer