1: Inte känna till företaget. Utan kunskap framstår jobbsökaren som ointresserad, okunnig och hamnar i ett informationsunderläge. Det gäller framför allt nu för tiden, när så mycket information finns tillgänglig via nätet.
2: Inte känna till intervjuaren. Man bör åtminstone ha kollat Linkedin-konton och allmänt tillgänglig information. Det skapar helt andra förutsättningar för engagerat jobbsamtal.
3: Känna till för mycket. Men det finns också risk att gå för långt, om man exempelvis börjar tala med rekryteraren om vad dennes barn sysslar med på fritiden eller var dennes senaste semester tillbringades.
4: Anlända för tidigt. Många är så fokuserade på att inte vara försenade att man anländer alldeles för tidigt. Maximalt 15 minuter innan utsatt tid är okej, men inte en halvtimme om man inte har väldigt goda skäl, exempelvis flygtider.
5: Tala befogenheter, men inte meriter. Rekryteraren är mer intresserad av att veta vad den intervjuade har lyckats med än att i detalj beskriva det nya jobbet och dess ansvarsområden.
6: Glömma ställa frågor. En intervju bör vara en dialog. Under samtalet kan båda avgöra om person och jobb matchar. Exempel på utmanande frågor är hur relevanta projekt framskrider i dagsläget och vad som behöver göras i dessa, samt initierade frågor om hur företaget ska utveckla sina affärer.
7: Dominera samtalet. Att prata 20 minuter i sträck utan att vänta på svar visar att man inte lyssnar på andra. Det ger också intryck av att inte förstå frågan. Om frågan är vag, be om en precisering.
8: Hårdsälja. Ett fokus på egna styrkor leder lätt till överdrifter av de egna förmågorna. Försök inte verka insatt i områden som du inte är insatt i.
9: Vara för oentusiastisk. Den som verkligen vill ha ett jobb bör visa det. Ofta hindras entusiasmen av den formella intervjusituationen. Om jobbet är ditt drömjobb – säg det.
10: Inte vara sig själv. Det gäller att visa upp sin personlighet, exempelvis om man har humor. Dock utan att gå till överdrifter.
11: Baktala tidigare arbetsgivare. Oavsett orsaken till att du slutat, visa inte eventuell bitterhet efter exempelvis personkonflikter. Att säga att företaget man arbetade på var dåligt ger alltid ett negativt intryck.
12: Ha mobilen på. Viktiga samtal är ibland okej att ta i möten, men inte vid arbetsintervjuer. Stäng av telefonen. Om den ringer för att den har glömts på, stäng av oavsett vem som ringer.
13: Sakna svar på vanliga intervjufrågor. Vid vanliga frågor förväntar sig intervjuaren att man har förberett ett svar, exempelvis när det gäller styrkor och svagheter, i meriter och ens person. Personer utan självinsikt anses vara svåra att leda. En annan enkel fråga som ofta kräver viss förberedelse är: "berätta om dig själv".
14: Sakna svar på hypotetiska frågor. Ibland ger intervjuaren svårare frågor som inte går att förbereda. De handlar inte om att ge rätt svar, utan om att visa hur man resonerar. Exempelvis: "Hur skulle du agera i en situation med en arg kund?". Berätta då hur du tänker kring situationen och visa att du förstår komplexiteten i ett problem.
15: Dålig uppföljning. Skicka ett uppföljande meddelande, tacka för chansen att få blivit intervjuad och berätta att jobbet är intressant. Men gör meddelandet kärnfullt, personligt och informellt och följ upp viktiga aspekter av mötet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer