Ibland är det ganska uppenbart att en anställd är värd en rejäl löneförhöjning och i vissa av dessa fall blir det också så. Men det går att anta att det är mer osäkert hur det blir inför de flesta löneförhandlingar. Så det gäller att vara förberedd.
Här ger Infoworld sju generella tips om saker att tänka på för den anställde. Tipsen utgår i varierande utsträckning från amerikanska förhållanden, men är i stort sett generella.
1. Inte givet med lönehöjning
Det låter kanske självklart, men kan vara lätt att ”glömma bort”: Du måste kunna motivera varför du är värd en rejäl löneförhandling, det räcker inte med att det gått ett tag sedan du senast fick en sådan.
2. Förbered dig
Som den förra punkten antyder så lönar det sig att lägga tid på att skapa en beskrivning av vilket värde du bidrar med och hur du passar in på företaget. Skriv gärna ned en kortfattad motivering som du kan ge till din chef. Fokusera inte enbart på vad du gjort tidigare, utan även hur dina kvaliteter kan komma till nytta i framtiden.
3. Jämför dig inte med andra
Säg aldrig att ”jag vet att Karin fick 2 000 kronor mer och eftersom jag jobbar hårdare än henne är jag värd minst 3 000 kronor”. Fokusera på vad du har presterat och vad du kan bidra med.
4. Håll huvudet kallt
Det är lätt hänt att nerver och känslor tar över i en förhandling, men det är alltid bättre att hålla sig lugn. Även om du vill ha en bättre lön av privata själv så bör en löneförhandling handla om vad du gör på jobbet.
5. Ta reda på vad du är värd
Ta reda på vad som är rimligt för dig i löneväg. Exceptionella lönehöjningar kanske kan motiveras av exceptionella prestationer.
6. Ibland finns det inte utrymme
Löneutrymmet bestäms för det mesta av en budget, vilket gör att det finns en viss potential och inte mer än den, även om du verkligen känner att du är värd mer än så. Det kan även finnas regler som påverkar och i ett land som Sverige påverkar centrala avtal i vissa fall.
7. Var inte rädd för att försöka
Du kanske är en av dem som hellre byter jobb än ber om en rejäl lönehöjning. Men få chefer vill att duktiga medarbetare ska försöka få lönehöjningar hos andra arbetsgivare i stället för att begära högre lön av dem.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer